ASV TikTok aizliegums: Kad un kāpēc lietotne varētu tikt aizliegta un vai gaidāma uzņēmuma pārdošana

Videoklipu koplietošanas lietotnei TikTok ir miljoniem lietotāju visā pasaulē, taču tā ir saskārusies ar jautājumiem par datu drošību un saikni ar Pekinas valdību.

Likumdevēji no abām lielākajām ASV politiskajām partijām atbalstīja likumu, kas aizliedz TikTok, ja ByteDance nepiekritīs to pārdot uzņēmumam, kas nav Ķīnas uzņēmums.

Viņi baidās, ka Ķīnas valdība varētu piespiest ByteDance nodot datus par TikTok 170 miljoniem ASV lietotāju.

TikTok uzstāj, ka nesniegs ārvalstu lietotāju datus Ķīnas valdībai.

Aprīlī pēc Kongresa apstiprinājuma prezidents Džo Baidens parakstīja likumprojektu, kas bruģē ceļu TikTok piespiedu pārdošanai.

Iepriekšējie mēģinājumi bloķēt lietotni ASV, pamatojoties uz valsts drošības apsvērumiem, ir bijuši neveiksmīgi.

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps mēģināja aizliegt lietotni, kad viņš 2020. gadā atradās Baltajā namā.

Baidena  parakstītais likumprojekts nenozīmēja tūlītēju TikTok aizliegumu ASV, taču tas sāka skaitīt laiku.

Likumdošana paredz ByteDance deviņus mēnešus laika, lai pārdotu TikTok jaunam pircējam, un vēl trīs mēnešus ilgu papildperiodu, pirms stāsies spēkā jebkāds aizliegums.

TikTok paziņoja, ka tas varētu nozīmēt, ka līdz 2025. gada 19. janvārim, pēc ASV prezidenta vēlēšanām novembrī, tā būs spiesta pārdot vai slēgt darbību ASV.

Taču uzņēmuma cīņa pret tiesību aktiem tiesā, kas sākās, kad tas maijā iesniedza prasību bloķēt likumu, varētu ilgt gadiem.

Kā darbotos TikTok aizliegums?

Visvienkāršākais veids, kā ASV varētu aizliegt TikTok, būtu izņemt to no lietotņu veikaliem, piemēram, Apple un Google iOS un Android ierīcēm.

Lielākā daļa cilvēku lejupielādē lietotnes savos viedtālruņos un planšetdatoros tieši no lietotņu veikaliem, tāpēc aizliegums neļautu jauniem lietotājiem iegūt TikTok.

Tas nozīmētu arī to, ka cilvēki, kuriem jau ir lietotne, vairs nevarētu saņemt turpmākos atjauninājumus, kas paredzēti, lai uzlabotu drošību vai novērstu kļūdas.

Likumprojekts aizliedz atjaunināt un uzturēt lietojumprogrammas, ko kontrolē ASV pretinieku valstis.

Tas piešķir prezidentam plašas pilnvaras ierobežot lietotnes, kas saistītas ar Krieviju, Ķīnu, Irānu un Ziemeļkoreju.

TikTok jau iepriekš ir nosaucis šo tiesību aktu par “nekonstitucionālu aizliegumu” un ASV tiesību uz vārda brīvību aizskārumu.

TikTok vadītājs Šou Zi Čū iepriekš sacīja, ka likumprojekts piešķirs konkurentiem sociālajos plašsaziņas līdzekļos lielāku varu un apdraudēs tūkstošiem amerikāņu darbavietu.

ByteDance būtu arī jāsaņem Ķīnas amatpersonu apstiprinājums, lai pārdotu TikTok, bet Pekina ir apsolījusi iebilst pret šādu soli.

Vai TikTok ir aizliegta citās valstīs?

Tiek uzskatīts, ka ASV TikTok likumprojekts varētu iedvesmot līdzīgus pasākumus arī citur.

TikTok jau ir aizliegts Indijā, kas bija viens no lielākajiem aplikācijas tirgiem, pirms tā tika aizliegta 2020. gada jūnijā.

Tā ir bloķēta arī Irānā, Nepālā, Afganistānā un Somālijā.

Apvienotās Karalistes valdība un parlaments 2023. gadā aizliedza lietotni TikTok izmantot darbinieku darba ierīcēs, tāpat kā Eiropas Komisija.

Arī BBC ieteica darbiniekiem izdzēst TikTok no korporatīvajiem tālruņiem, ņemot vērā bažas par drošību.

 

Leave a Comment