BMW vajadzēja divus gadus, lai atklātu miljardu eiro vērtu automobiļu defektu

Bremžu sistēmas kļūda, kuras dēļ BMW atsauca 1,5 miljonus automašīnu, tika atklāta vairāk nekā pēc divu gadu ilgas izpētes, kā liecina Bloomberg rīcībā nonākušie dokumenti.

Ziņojumā teikts, ka klienti un dīleri sāka sūdzēties par bojātajām bremzēm jau 2022. gada jūnijā.

Tomēr tikai pagājušajā mēnesī Vācijas autoražotājs saprata, cik daudz automašīnu varētu būt skartas.

BMW ir paziņojis, ka bremžu sistēmas defekta novēršanas izmaksas var sasniegt pat 1 miljardu eiro.

Pagājušajā nedēļā uzņēmuma akcijas strauji kritās, jo tas izteica brīdinājumu par peļņas samazināšanos, ņemot vērā problēmas apmēru, un vienā posmā to vērtība bija samazinājusies par 5 miljardiem eiro.

Aptuveni 80 000 transportlīdzekļu ASV tika atsaukti februārī, jo BMW padziļināti pārbaudīja problēmu, kas tika konstatēta 2023. gada oktobrī.

Kopš tā laika šis skaitlis ir pieaudzis, un šķiet, ka BMW problēma attiecas uz visiem uzņēmumiem, un tajā ir iekļauti vairāki Rolls-Royce zīmoli.

Šī problēma skar dažādus modeļus, tostarp BMW X sērijas, 5. un 7. sērijas un citus modeļus, kas ražoti no 2021. līdz 2023. gadam. Līdz ar to atsaukums attiecas gan uz jau pārdotajiem automobiļiem, gan aptuveni 320 000 nepiegādātajiem automobiļiem, kuru piegāde klientiem ir apturēta līdz problēmas atrisināšanai.

“Tas nav tikai parasts atsaukums, tas ir ievērojams satricinājums,” aģentūra Bloomberg citē Bohumas Automobiļu pētniecības centra direktoru Ferdinandu Dudenhēferu.

Ievērības cienīgs ir arī fakts, ka BMW ir pastiprinājis piegādātāju kvalitātes kontroli, izveidojot darba grupu, kas liecina, ka viņi saskata riskus plašākā mērogā.

Bažas par piegādes ķēžu uzticamības pārbaudi

“BMW parasti ir ļoti piesardzīgi, dodot priekšroku stabilitātei, nevis īstermiņa kāpumiem, kas atspoguļojas viņu peļņas maržās,” piebilda Dudenhēfers.

BMW preses pārstāve sacīja aģentūrai Bloomberg, ka būs nepieciešams laiks, lai noskaidrotu atsaukšanas apmēru un finansiālo ietekmi.

Tiek ziņots, ka defekts ir konstatēts rūpnīcā Ungārijā, kur smērējumi vai putekļi uz shēmas platēm ietekmēja veiktspēju. Nav saņemti ziņojumi par negadījumiem vai ievainojumiem, kas notikuši defekta dēļ.

Aģentūra Bloomberg citēja autoražotāju analītiķi Endrjū Greivsu, kurš ir arī Bātas Universitātes emeritētais profesors, sakot, ka pieaugošais atsaukumu skaits rada “nopietnus jautājumus” par autoražotāju piegādes ķēžu uzticamību.

“Iespējams, nozarei ir jākoncentrējas uz pamatkompetencēm, lai izvairītos no šādām problēmām nākotnē,” viņš piebilda.

Leave a Comment