ASV nonākusi ļoti tuvu tam, lai pamatīgi ierobežotu investīcijas Ķīnas mākslīgā intelekta un tehnoloģiju nozarē

ASV piektdien publicēja noteikumu projektu, ar ko aizliedz vai pieprasa paziņot par noteiktiem ieguldījumiem mākslīgā intelekta un citās tehnoloģiju nozarēs Ķīnā, kas varētu apdraudēt ASV nacionālo drošību.

ASV Valsts kases departaments publicēja ierosinātos noteikumus un virkni izņēmumu pēc sākotnējā komentāru iesniegšanas perioda, kas sekoja prezidenta Džo Baidena pagājušā gada augustā parakstītajam rīkojumam.

Noteikumi uzliek ASV privātpersonām un uzņēmumiem pienākumu noteikt, kuri darījumi tiks ierobežoti vai aizliegti.

Baidena izpildrīkojums, ar kuru tika noteikts regulējums attiecībā uz konkrētiem ASV ieguldījumiem pusvadītāju un mikroelektronikas, kvantu skaitļošanas un mākslīgā intelekta jomā, ir daļa no plašāka centiena novērst to, ka ASV resursi un zināšanas palīdz Ķīnai attīstīt sarežģītas tehnoloģijas un dominēt pasaules tirgos.

ASV ir uz pareizā ceļa, lai līdz gada beigām ieviestu noteikumus, kā paredzēts. Sabiedrības komentāri par ierosinātajiem noteikumiem tiks pieņemti līdz 4. augustam.

“Šis ierosinātais noteikums veicina mūsu nacionālo drošību, novēršot, ka ar daudzajiem ieguvumiem, ko sniedz konkrētas ASV investīcijas – ne tikai kapitāls -, tiek atbalstīta sensitīvu tehnoloģiju attīstība valstīs, kuras tās var izmantot, lai apdraudētu mūsu nacionālo drošību,” teica Valsts kases sekretāra palīgs investīciju drošības jautājumos Pols Rozens.

Valsts kase norādīja, ka jauno noteikumu mērķis ir īstenot “šauru un mērķtiecīgu nacionālās drošības programmu”, kas vērsta uz konkrētām ārvalstu investīcijām valstīs, kuras rada bažas.

Valsts kase augustā bija ieskicējusi ierosināto noteikumu aprises. Piektdien Valsts kases departaments iekļāva papildu izņēmumus, piemēram, attiecībā uz darījumiem, kas tiek uzskatīti par tādiem, kas ir ASV valsts interesēs.

Ierosinātie noteikumi aizliedz darījumus ar mākslīgo intelektu noteiktiem galapatēriņa veidiem un ar sistēmām, kas apmācītas izmantot noteiktu skaitļošanas jaudas daudzumu, bet arī pieprasa paziņot par darījumiem, kas saistīti ar mākslīgā intelekta sistēmu vai pusvadītāju izstrādi, kas citādi nav aizliegti.

Citi izņēmumi attiektos uz publiski tirgojamiem vērtspapīriem, piemēram, indeksu fondiem vai kopieguldījumu fondiem; konkrētiem komandītsabiedrību ieguldījumiem; valsts īpašumtiesību pārpirkšanu; darījumiem starp ASV mātesuzņēmumu un meitasuzņēmumu, kura kontrolē ir vairākums; saistošām saistībām, kas radušās pirms rīkojuma pieņemšanas; un konkrētiem sindicētiem parāda finansējumiem.

Saskaņā ar Valsts kases teikto atbrīvojumu varētu piemērot arī dažiem darījumiem ar trešām valstīm, par kuriem konstatēts, ka tie ir saistīti ar valsts drošības apsvērumiem, vai kuros trešā valsts pienācīgi risina valsts drošības apsvērumus.
Sākotnēji rīkojums attiecas uz Ķīnu, Makao un Honkongu, bet ASV amatpersonas ir paziņojušas, ka vēlāk to varētu paplašināt.

Bijusī Valsts kases ierēdne Laura Bleka (Laura Black), Akin Gump juriste Vašingtonā, sacīja, ka Valsts kase cenšas definēt noteikuma darbības jomu pēc iespējas šaurāk, taču tas prasīs lielāku modrību no uzņēmumiem, kas vēlas investēt Ķīnā.

“ASV ieguldītājiem būs jāveic padziļināta uzticamības pārbaude, veicot ieguldījumus Ķīnā vai ieguldījumus, kuros iesaistīti Ķīnas uzņēmumi, kas darbojas minētajās nozarēs,” viņa teica.

Bleka teica, ka Valsts kases ierosinātie noteikumi ir ASV pārvaldīto privātā kapitāla un riska kapitāla fondu, kā arī dažu ASV komandītsabiedrību ieguldījumu ārvalstu pārvaldītajos fondos un konvertējamos parāda vērtspapīros, uzmanības lokā.

Uz dažiem Ķīnas meitasuzņēmumiem un mātesuzņēmumiem attieksies noteikumi, kas arī aizliegs dažus ASV uzņēmumu ieguldījumus trešās valstīs, viņa piebilda.

Līdztekus kapitāla ieguldījumiem, kopuzņēmumiem un “zaļo lauku” projektiem varētu iekļaut arī saistību neizpildes parādus, kad tie kļūst par pašu kapitālu.

Noteikumi seko ierobežojumiem konkrētu tehnoloģiju eksportam uz Ķīnu, piemēram, ierobežojumiem, kas aizliedz konkrētu modernu pusvadītāju sūtījumus.

Mērķis ir nepieļaut, ka ASV līdzekļi palīdz Ķīnai attīstīt savas spējas šajās jomās, lai modernizētu tās militāro jomu.

Tiem, kas pārkāpj šos noteikumus, var piemērot gan kriminālsodus, gan civiltiesiskas sankcijas, un ieguldījumi var tikt atsaukti.

Valsts kase paziņoja, ka tā ir apspriedusies ar ASV sabiedrotajiem un partneriem par ieguldījumu ierobežojumu mērķiem, un norādīja, ka Eiropas Komisija un Apvienotā Karaliste ir sākušas apsvērt, vai un kā risināt izceļošanas ieguldījumu risku.

Leave a Comment