ASV nosaka nopietnas sankcijas Krievijas antivīrusu programmatūras izstrādātājam Kaspersky Lab

Baidena administrācija piektdien noteica sankcijas 12 cilvēkiem, kas ieņem vadošus amatus AO Kaspersky Lab, atsaucoties uz kiberdrošības riskiem dienu pēc tam, kad tā paziņoja par plāniem aizliegt pārdot Krievijas uzņēmuma antivīrusu programmatūru.

Sankcijas attiecās uz uzņēmuma vadību, tostarp uz uzņēmējdarbības attīstības direktoru, izpildirektoru, juridisko direktoru, korporatīvo komunikāciju vadītāju un citiem.

“Šodienas rīcība pret Kaspersky Lab vadību uzsver mūsu apņemšanos nodrošināt mūsu kiberdrošības integritāti un aizsargāt mūsu pilsoņus pret ļaunprātīgiem kiberapdraudējumiem,” teikts Finanšu ministrijas finanšu ministra vietnieka Braiena Nelsona paziņojumā.

Kaspersky pārstāvis šo rīcību raksturoja kā “nepamatotu”, sakot, ka tā neietekmēs uzņēmuma “noturību”, jo nav vērsta pret mātesuzņēmumu vai meitasuzņēmumiem vai tā vadītāju Jevgeņiju Kasperski.

Uzņēmums noliedza, ka būtu saistīts ar kādu valdību vai ka norādītās amatpersonas būtu saistītas ar Krievijas militārajām vai izlūkdienestu iestādēm.

Šie soļi liecina, ka Baidena administrācija cenšas izskaust jebkādus riskus, kas saistīti ar Krievijas kiberuzbrukumiem, kuri izriet no Kasperska programmatūras.

AO Kaspersky ir viena no divām Kaspersky Lab Krievijas struktūrvienībām, kas ceturtdien tika iekļauta Tirdzniecības tirdzniecības ierobežojumu sarakstā par iespējamu sadarbību ar Krievijas militāro izlūkdienestu, lai atbalstītu Maskavas kiberizlūkošanas mērķus.

Šis solis ceturtdien tika papildināts ar bezprecedenta aizliegumu no 29. septembra pārdot, tālākpārdot un atjaunināt Kaspersky produktus Amerikas Savienotajās Valstīs.

ASV iestādes apgalvo, ka programmatūra rada nopietnus riskus, norādot uz Krievijas ietekmi uzņēmumā, programmatūras priviliģēto piekļuvi datora sistēmām, kas varētu ļaut tai nozagt sensitīvu informāciju no amerikāņu datoriem, un tās spēju instalēt ļaunprātīgu programmatūru un aizturēt svarīgus atjauninājumus.

Leave a Comment