Ārzemju meteorologi atklāj, ka jūnijā gaidāmas spēcīgas viesuļvētras; zināmi krustuguns reģioni!

Ārzemju meteorologi atklāj, ka jūnijā gaidāmas spēcīgas viesuļvētras. Zināmi krustuguns reģioni un to kādēļ tieši šī dabas anomālija aktivizēsies jūnijā. 

Jūnijā uz Zemes gaidāma aktīva viesuļvētru sezona. Pie šāda secinājuma ir nonākuši ASV Klimata prognožu centra eksperti. Pēc viņu teiktā, kopumā gaidāma vairāk nekā ducis šādu parādību.

Pētījumu veica ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) Nacionālā meteoroloģiskā dienesta sinoptiķi. Pēc viņu domām, galvenais viesuļvētru trieciens skars Atlantijas okeānu.

Viņi prognozē, ka no 1. līdz 30. jūnijam reģionu sasniegs 17 līdz 25 vētras, kas iegūs savu nosaukumu un atnesīs reģionā spēcīgus vējus – to ātrums pārsniegs 17 metrus sekundē.

Vismaz 8 līdz 13 no šīm vētrām pārtaps viesuļvētrās. Šādiem notikumiem būs raksturīgs vēja ātrums aptuveni 33 metri sekundē. Aptuveni puse no kopējā viesuļvētru skaita būs īpaši spēcīgas – tām var piešķirt kategorijas no 3 līdz 5, vēja ātrums tajās būs aptuveni 49 metri sekundē. Zinātnieki prognozē, ka prognoze piepildīsies 70 procentos.

 

Šogad viesuļvētru aktivitāte pārsniegs normu. Iemesls tam ir augstā temperatūra Atlantijas okeānā, kas var pārspēt rekordu.

Turklāt situāciju ietekmē arī La Niña – klimatiskais fenomens, kas izraisa okeāna virsmas atdzišanu, kā rezultātā mainās atmosfēras cirkulācija, proti, spiediena vēji un nokrišņu daudzums.

Speciālisti norāda, ka pagājušā gada viesuļvētru sezona bija ceturtā aktīvākā novērojumu vēsturē. Tās laikā izveidojās 20 vētras, kurām tika piešķirti savi nosaukumi. No tām 7 pārtapa par viesuļvētrām, no kurām 3 bija spēcīgas.

La Niña fenomens ir dabas parādība, kas saistīta ar okeāna un atmosfēras mijiedarbību Klusā okeāna tropiskajā daļā un ietekmē globālos laikapstākļus. Šis fenomens ir pretējs El Niño fenomenam, un abi kopā veido daļu no plašākas klimata svārstību sistēmas, ko sauc par El Niño-Dienvidu oscilāciju (ENSO). La Niña raksturo aukstāki ūdens temperatūras apstākļi Klusā okeāna ekvatoriālajā reģionā, īpaši pie Dienvidamerikas rietumu piekrastes.

Lasi vēl: Astrologi garantē, ka no 25. līdz 31. maijam uzreiz 4 zodiaka zīmju pārstāvji iegūs vērienīgu naudu

La Niña fenomena laikā stiprāki nekā parasti tirdzniecības vēji pūš siltos virsējos okeāna ūdeņus no Austrālijas un Indonēzijas reģiona uz rietumiem, uz Dienvidamerikas piekrasti, kur tie tiek nomainīti ar aukstākiem dziļūdens ūdeņiem, kas paceļas virspusē. Rezultātā Klusā okeāna centrālajā un austrumu daļā temperatūra pazeminās zem vidējā līmeņa, kas ietekmē atmosfēras cirkulāciju un rada izmaiņas laikapstākļos visā pasaulē.

La Niña ietekme uz laikapstākļiem ir atšķirīga dažādās pasaules daļās. Piemēram, Dienvidaustrumāzijā un Austrālijā La Niña parasti rada vairāk nokrišņu un palielina plūdu risku, savukārt Rietumāfrikā un Indijas subkontinentā parasti veidojas labvēlīgāki apstākļi lietus sezonai. Savukārt ASV dienvidaustrumos un dienvidrietumos bieži tiek pieredzēts sausums un zemākas temperatūras ziemas sezonā. Tropu ciklonu aktivitāte Atlantijas okeānā La Niña laikā parasti ir lielāka, palielinot viesuļvētru risku.

Bet ko sola – tieši Latvijai? Noskaidrosim, tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment