Ārzemju meteorologi atklāj, ka jūnijā gaidāmas spēcīgas viesuļvētras; zināmi krustuguns reģioni!

La Niña fenomens var ilgt no dažiem mēnešiem līdz diviem gadiem, un tā stiprums un ilgums var atšķirties. Tā ietekme uz globālo klimatu un laikapstākļiem ir sarežģīta un daudzšķautņaina, un to var pastiprināt vai mazināt citi klimatiskie faktori, piemēram, Arktikas oscilācija vai Ziemeļatlantijas oscilācija.

Zinātnieki un meteorologi uzmanīgi seko līdzi La Niña attīstībai un tās ietekmei, izmantojot dažādus monitoringa un prognozēšanas modeļus, lai labāk izprastu un paredzētu šī fenomena ietekmi uz laikapstākļiem visā pasaulē.

Turklāt La Niña ietekmē arī okeānu ekosistēmas un zivju populācijas. Aukstākie ūdeņi pie Dienvidamerikas piekrastes veicina planktona augšanu, kas ir svarīgs pārtikas avots daudzām jūras sugām. Tomēr La Niña izraisītās izmaiņas var arī negatīvi ietekmēt dažas ekosistēmas, radot stresu organismiem, kas nav pielāgojušies zemākām temperatūrām.

Kopumā La Niña fenomens ir nozīmīgs globāls klimata faktors, kura izpēte un izpratne ir būtiska, lai prognozētu un sagatavotos laikapstākļu izmaiņām un to radītajām sekām dažādos pasaules reģionos.

 

Klimatologi prognozē, ka 2024. gada vasarā Zemi skars ne tikai viesuļvētras, bet arī pārmērīgs karstums. Nākamā sezona solās būt karstākā novērojumu vēsturē un pārspēt gadu iepriekš uzstādīto rekordu. Saskaņā ar Pasaules Meteoroloģijas organizācijas aprēķiniem 2023. gada vidējā temperatūra par 1,48 grādiem pēc Celsija pārsniegs pirmsindustriālā laikmeta temperatūru.

Tas ir saistīts ar El Ninjo aktivitātes beigšanos, kas ir sava veida antipods La Ninjo, kad Klusā okeāna ekvatoriālā daļa kļūst siltāka nekā parasti. Abas šīs parādības parasti ilgst divus gadus pēc kārtas. Pēc zinātnieku domām, tagad El Ninjo siltā fāze beidzas – tiek pieņemts, ka nākamgad tiks reģistrēta globālās temperatūras pazemināšanās.

Eksperti brīdina par pārmērīgas sasilšanas bīstamību, kas izraisa okeāna līmeņa paaugstināšanos. Viņi uzsver, ka tas var izraisīt zemieņu applūšanu.

Lasi vēl: Ko 26.maijā nedrīkst darīt, lai labklājība tevi nepamestu? Tas ir nozīmīgi!

Sestdien Latvijā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, un saule mīsies ar mākoņiem. Pēcpusdienā dažviet valsts rietumu un centrālajos rajonos iespējams īslaicīgs lietus.

Veidosies arī pērkona negaisa mākoņi, kas vietām var izraisīt stipras lietusgāzes un krasas vēja brāzmas, sasniedzot 15-18 metrus sekundē. Ir iespējama arī krusa. Vējš saglabāsies lēns. Gaisa temperatūra dienas laikā paaugstināsies līdz +24…+29 grādiem, bet Kurzemes piekrastē būs vēsāks, kur gaisa temperatūra sasniegs tikai +20…+23 grādus.

Leave a Comment