“Absolūtais maksimums”. Meteorologi pastāstīja par laika apstākļiem aprīļa beigās Austrumeiropas reģionā

Nakts uz svētdienu, 28. aprīli, dažviet centrālajos un austrumu rajonos Latvijā paredzēts īslaicīgs lietus, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Mākoņu klātbūtne naktī būs mainīga, un vietām centrālajos un austrumu rajonos gaidāms īslaicīgs nokrišņu periods. Lēns vējš radīs vietām miglu un dūmu. Gaisa temperatūra nokritīs līdz +2…+7 grādiem.

Rīgā naktī redzēs mainīgu mākoņu klātbūtni. Pirmajā naktī vietām paredzēts neliels lietus. Vējš būs mierīgs, un temperatūra pieaugs līdz +5…+7 grādiem.

Svētdien, 28. aprīlī, paredzēts dažāda veida mākoņi. Īslaicīgi lietus gaidāms tikai Latvijas austrumu rajonos. Vējš pūtīs lēni, un lielākajā valsts teritorijā maksimālā temperatūra būs +15…+20 grādi, bet Kurzemē pie jūras gaidāma vēsāka diena ar temperatūru ne augstāku par +10…+13 grādiem.

 

Rīgā svētdien paredzams mainīgs mākoņu klātbūtne, bez nokrišņiem. Vējš būs mierīgs, un gaisa temperatūra pacelsies līdz +18…+20 grādiem.

Lasi vēl: Meteorologi izplata ziņu, ka daudzviet Austrumeiropā būs gaidāma ļoti spēcīga vētra! Kur tieši?

Lietus var izraisīt daudzas dabas parādības un ietekmēt vidi dažādos veidos:

Plūdi: Intensīvs un ilgstošs lietus var izraisīt plūdus, jo lietusūdeņi nevar nokļūt zemē un uzkrājas virs zemes virsmas, pārpildot upes un strautus.

Augsnes erozija: Spēcīgs lietus var izskalot augsni no lauku platībām, īpaši ja zemes segums nav piemēroti nostiprināts, piemēram, dēļ intensīvas lauksaimniecības vai iznīcinošām cilšu praksēm.

Nogulsnes un nogulumu noturība: Lietus var izraisīt nogulsnes un netīrumus, kas nonāk upēs, ezeros un jūrās, radot piesārņojumu un ietekmējot dzīvotņu dzīvi šajos ekosistēmās.

Zemi un nogrumata izplūšana: Ilgstošs un spēcīgs lietus var izraisīt zemes nogruvumus un nogrimšanu, īpaši pie krāpēm vai kalnu nogāzēm, radot bīstamus apstākļus cilvēkiem un infrastruktūrai.

 

Leave a Comment