6 fakti par acu krāsu, kurus daudzi nemaz nezina

Acis par mums var pastāstīt daudz – to krāsu nosaka gēni, savukārt krāsa ir atkarīga ne tikai no gaismas jutības, bet arī no daudziem citiem faktoriem.

Mazāk nekā 1% cilvēku ir dažādas krāsas acis

Šo parādību sauc par heterohromiju, un tā ir ārkārtīgi reta. Nevienmērīgas melatonīna koncentrācijas rezultātā acis var izskatīties pilnīgi vai daļēji atšķirīgas viena no otras.

Amerikāņu aktrisei Keitai Bosvortai viena acs ir zila, bet otra brūna. Šai neparastajai parādībai ir dažādi cēloņi, tostarp ģenētika, reti sindromi.

Cilvēki ar brūnām acīm ir visizturīgākie pret sauli

Brūno acu varavīksnene satur visvairāk melanīna, pigmentu, kas dabiski aizsargā no saules.

 

Sievietes ar gaišām acīm dzemdības piedzīvo vieglāk

Saskaņā ar pētījumiem sievietēm ar zilām un zaļām acīm ir augstāks sāpju slieksnis nekā tām, kurām ir brūnas acis, un dzemdību laikā viņas izjūt mazāku diskomfortu.

 

Visiem zilacainiem cilvēkiem bija kopīgs sencis

Mūsdienās tikai 8-10% pasaules iedzīvotāju ir zilas acis. Starp citu, Eiropā zilo acu cilvēku procentuālais daudzums ir lielāks, pēc pētnieku domām, no 20% līdz 40%.

Zinātnieki ir izvirzījuši teoriju, ka cilvēkiem ar zilām acīm ir kopīgs sencis, kas dzimis ar ģenētisku mutāciju apmēram pirms 6-8 tūkstošiem gadu. Zilajās acīs ir minimāls gaismu absorbējošā pigmenta daudzums, tāpēc tās ir visjutīgākās pret gaismu.

 

Lasi vēl: Pasaule ir pie tavām kājām: Globa nosauca divas zīmes, kas no 11. septembra kļūs par zvaigžņu lutekļiem

Zaļās acīs nav zaļa pigmenta

Visas acis satur melanīnu, dabisku pigmentu, kas ietekmē mūsu ādas, matu un acu krāsu. Zaļās acīs ir ne tikai zems melanīna saturs, bet arī dzeltenīgs taukos šķīstošs pigments – lipohroms, kas padara tās zaļas.

Apmēram 2% pasaules iedzīvotāju ir zaļas acis, bet Īrijā un Skotijā absolūtais vairākums ir zaļas acis – aptuveni 90%.

Leave a Comment