Kā rūpēties par tomātiem augustā, lai nezaudētu ražu: kā saglabāt tomātus veselīgus un vēl sulīgākus

Tomāti dažādos reģionos ir dažādās attīstības stadijās, taču to kopšana augustā ir vienāda, plus vai mīnus pat dažādās valsts daļās. Sākot ar jūlija sākumu, lēnām sākās nogatavošanās process, un jau sākušas nogatavoties pat lielaugļu vidēja nogatavošanās šķirnes.

Tiek uzskatīts, ka augļa bioķīmiskais sastāvs ir vislabākais apmēram 4-5 dienas, pirms tie kļūst pilnīgi sarkani. Un ar apsārtumu augļos samazinās sausnas, cukura un C vitamīna daudzums. Tāpēc labāk novākt tomātus gatavībā un nolikt nogatavināšanai.

Tomātu augļi jāvāc no rīta vai vakarā, pretējā gadījumā tie var pārsprāgt. Starp citu, arī gurķu augļus labāk plūkt no rīta, pretējā gadījumā tie ātri kļūs mīksti, ļengans, zaudēs elastību un kraukšķīgumu. No rīta novācot, vieta, kur augļi pielipuši, dienas laikā izžūs un infekcija tur nenokļūs.

Kā rūpēties par tomātiem augustā

Tagad ir svarīgi nepalaist garām brīdi un nodrošināt tomātiem pienācīgu aprūpi. Ja mēs ņemam Krievijas vidieni, laika apstākļi ļauj audzēt tomātus atklātā zemē līdz augusta beigām un dažreiz līdz septembra pirmajām desmit dienām.

Tomātu augļi sāk kļūt sarkani 6 nedēļas no brīža, kad apaugļotā olnīca sāk augt. Agri nogatavojušos tomātos tas notiek nedaudz agrāk. Tas nozīmē, ka ražu var novākt, sākot ar jūlija beigām. Un augam ir jānovirza visa enerģija, lai palielinātu un apsārtinātu augļus, tāpēc visi ziedi, kas nenosēžas, tiek vienkārši noņemti.

Neauglīgs zieds ir izplatīts izteiciens, kas saistīts ar gurķiem. Tukšos ziedus gurķos sauc par vīrišķajiem ziediem, kas nesatur olnīcas. Tomātam nav klasisku neauglīgu ziedu. 

Tomēr parādība, ka ziediem nav olnīcu, diemžēl ir pazīstama daudziem dārzniekiem. Tad viņi saka, ka tomātam ir viens nepārtraukts tukšs zieds, tas nerada normālas olnīcas. Kādi ir tā iemesli?

Galvenais iemesls tukšiem ziediem uz tomātiem ir karstums. Siltums putekšņus sterilizē, ziedus nevar normāli apputeksnēt, un rezultātā bez apputeksnēšanas tie faktiski pārvēršas par vīrišķajiem ziediem.

Lasi vēl: 2.augusts – ir svēta diena, kas uz visiem laikiem mainīs tavu likteni un tam ir pamatīgs iemesls

Neveidojas olnīcas, ziedi nobirst, neveidojot olnīcu, un rezultātā tiek zaudēta ievērojama ražas daļa. Siltumnīcas var noēnot un balināt no ārpuses, lai ierobežotu siltuma daudzumu, kas nonāk konstrukcijā.

Otra lieta, ko varat darīt, ir vēdināt siltumnīcu. Karstā laikā jums arī jādod augiem vairāk mitruma vai jāizmanto tāda metode kā apkaisīšana, taču to var izdarīt ēnojuma apstākļos vai agri no rīta.

Tomēr ir daudz vēl svarīgu lietu, par kurām mēs pastāstīsim tālāk..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Leave a Comment