Kā rūpēties par tomātiem augustā, lai nezaudētu ražu: kā saglabāt tomātus veselīgus un vēl sulīgākus

Neskatoties uz visiem pūliņiem, ko dārznieki pieliek savos zemes gabalos, daudzi tomāti sāk saritināt lapas. Šai parādībai var būt vairāki iemesli.

Piemēram, karsts laiks. Lapas ir saritinātas, lai samazinātu saules iedarbību. Lai palīdzētu augiem, varat tos vienkārši pārklāt ar sietu vai agrošķiedru. Mitruma trūkums izraisa arī lapu čokurošanos.

Pilienu lente ir lielisks veids, kā nodrošināt vienmērīgu mitrumu, vienlaikus izvairoties no applūšanas. Maz zināms lapu čokurošanās cēlonis ir mikroelementu trūkums, īpaši karstā laikā. Jūs varat izsmidzināt tomātus ar īpašiem mēslošanas līdzekļiem, kas satur mikroelementus.

Pārmērīga mēslošanas līdzekļu uzkrāšanās var būt tikpat kaitīga kā jebkuru barības vielu trūkums un noved pie tā, ka tomātu lapas saritinās. Laputis un zirnekļa ērces var izraisīt lapu čokurošanos. 

Jāņem vērā arī tas, ka dažas tomātu šķirnes var būt jutīgākas pret lapu čokurošanos, un šis nosacījums ne vienmēr negatīvi ietekmē to augļu veidošanos. Pats trakākais ir tad, kad tomāts saķer kādu vīrusu, tad tas sagriežas neglītā stāvoklī.

Nepareiza tomātu kopšana, sakņu bojājumi, ravējot un irdinot augsni, kā arī nepareiza saspiešana var radīt visdažādākās problēmas, arī lapu čokurošanos.

Pareizas agronomijas metodes palīdzēs izvairīties no lielākās daļas problēmu. Un, lai izvairītos no nezāļu parādīšanās, zemi ieteicams noklāt ar salmiem, kritušām lapām vai zāliena zāli.

Liela nozīme augusta sākumā ir arī tomātu laistīšanai. Šajā posmā veidojas augļi, un tomātiem ārkārtīgi svarīgs ir stabils mitrums. Tomātus nepieciešams laistīt regulāri, bet ļoti mazās porcijās.

Neļaujiet augsnei izžūt un pēc tam to bagātīgi laistīt – tas novedīs pie augļu plaisāšanas. Nekādā gadījumā nevajadzētu tagad veikt uzlādes laistīšanu, pretējā gadījumā arī tomāti saplaisās.

Laistīšanas biežumu augustā var samazināt līdz 1 reizi 7-8 dienās atkarībā no laika apstākļiem. Laistīt vajag dienas pirmajā pusē, lai dienas laikā augsnes virskārta varētu nedaudz izžūt.

Jūs nevarat laistīt ar aukstu ūdeni, tam jābūt tādai pašai kā augsnes temperatūrai vai par 3 grādiem augstāka. Pēc laistīšanas siltumnīcu nepieciešams vēdināt. No augusta otrās puses visa tomātu laistīšana un mēslošana siltumnīcā apstājas.

Laistīšana jāveic nevis virzienā, bet plaši, jo tomātu sakņu sistēma aug tālu aiz krūma robežām. Jo plašāk tiek veikta laistīšana, jo efektīvāk barības vielas plūst no augsnes uz augiem.

Lasi vēl: Svariem neaizmirstami notikumi, bet Mežāzim diena kā radīta lieliem darbiem; Dienas prognoze 1. augustam visām zīmēm

Ir daudz strīdu un runāts par to, kā laistīt tomātus. Pirmais, par ko dārznieki strīdas – vai tomātus laistīt reti, bet daudz, vai laistīt pēc iespējas vienmērīgāk. No tomātu sakņu sistēmas attīstības un spējas iegūt mitrumu no dziļuma viedokļa, protams, tomātus var laistīt reizi nedēļā, bet bagātīgi.

No otras puses, regulāras mitruma svārstības noved pie tā, ka tomāti sāk ciest no ziedu galu puves. Tāpēc joprojām tiek uzskatīts, ka periodā pirms augļošanas sākuma tomāti jālaista daļēji, t.i. reizi nedēļā, bet lielā devā. Un jau tomātu pildīšanas periodā jācenšas tomāti laistīt pēc iespējas vienmērīgāk, tā varētu būt, piemēram, pilienu laistīšana.

Leave a Comment