Kas to būtu domājis, ka rīta kafijas tasīte šādi ietekmē planētas ekoloģijas likteni

Katru dienu cilvēki visā pasaulē izdzer vairāk nekā divus miljardus kafijas tasīšu, un eksperti prognozē, ka līdz gadsimta vidum kafijas pieprasījums varētu trīskāršoties. Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāda ir jūsu rīta kafijas tases ietekme uz vidi?

Kurās valstīs dzer visvairāk kafijas

Vislielākais kafijas patēriņš ir Eiropā un Ziemeļamerikā. ASV 66 % pieaugušo dzer kafiju katru dienu – vairāk nekā jebkuru citu dzērienu, ieskaitot ūdeni, un Apvienotajā Karalistē kafija ir kļuvusi tikpat populāra kā tēja.

Tomēr visvairāk kafijas tiek patērēts Nīderlandē un Skandināvijas valstīs – 2020. gadā nīderlandieši, somi un zviedri patērēja attiecīgi 8,3 kg, 7,8 kg un 7,6 kg kafijas uz cilvēku. Salīdzinājumam – itāļi tajā pašā laika posmā patērēja 4,7 kg un amerikāņi – 3,5 kg.

Kā kafijas ražošana kaitē videi

Lai gan kafiju audzē vairāk nekā 70 valstīs, gandrīz 75 % no pasaules kafijas ražas nāk no piecām lielākajām ražotājvalstīm: Brazīlijas, Etiopijas, Kolumbijas, Indonēzijas un Vjetnamas. Šajās valstīs vismaz pagaidām ir ideāli apstākļi kafijas audzēšanai.

Pašlaik 60 % no zemes, kas 2050. gadā būs piemērota kafijas audzēšanai, ir apmežota, bet tikai 20 % no tās ir oficiāli aizsargāta.

Kafijas pārstrādei ir nepieciešams arī ievērojams daudzums svaiga ūdens, lai atdalītu mīkstumu un izskalotu pupiņas pirms grauzdēšanas. Saskaņā ar Water Footprint Network datiem 125 ml kafijas pagatavošanai ir nepieciešami 140 litri ūdens. Tas ir vairāk, nekā nepieciešams, lai saražotu tādu pašu daudzumu vīna, un gandrīz desmit reizes vairāk nekā tas pats daudzums tējas.

Tā kā kafijas garšas ziemeļu valstīs kļūst arvien izsmalcinātākas, grauzdētāji atsakās no kravas kuģiem un svaigāku kafiju importē ar gaisa transportu, kas rada aptuveni 100 reižu lielākas CO2 emisijas uz vienu kilometru attāluma.

Kā kļūt par atbildīgāku kafijas patērētāju

Pērciet sertificētu kafiju

Kafijas sertifikācija var palīdzēt jums atrast kafiju, kas ražota, izmantojot tādu lauksaimniecības praksi, kura atbilst vides, sociālās vai ekonomiskās ilgtspējas standartiem. Ir daudz sertifikātu, no kuriem izvēlēties, bet daži no visatzītākajiem sertifikātiem ir Fairtrade, Alliance, 4C un Smithsonian Bird Friendly.

Uzziniet savas kafijas izcelsmi

Uzmanīgi izlasiet etiķetes vai sazinieties ar savu iecienītāko grauzdētavu/kafejnīcu, izmantojot sociālos plašsaziņas līdzekļus, un noskaidrojiet: vai viņu kafija tiek audzēta ēnā vai saulē? Vai saimniecībās izmanto ķīmiskos pesticīdus un mēslošanas līdzekļus? Vai tiek īstenotas sociālās vai vides aizsardzības iniciatīvas?

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Apsveriet piena izvēli

Piena produktu ražošana pēc ietekmes uz klimatu ierindojas otrajā vietā aiz gaļas, tāpēc ir vērts apsvērt visu jūsu tases saturu. Pētījumi liecina, ka siltumnīcefekta gāzu emisijas, kas saistītas ar standarta latte, ir divas līdz četras reizes lielākas nekā standarta espresso. Ja nevarat atteikties no piena produktiem, varat samazināt to ietekmi uz klimatu par divām trešdaļām, izvēloties kādu no daudzajiem augu izcelsmes produktiem.

 

 

Leave a Comment