Siltumnīcā pārāk karsts – kā rīkoties, lai nepaliekat bez ražas šajā sezonā?

Siltumnīcā ir pārāk karsts: ko darīt? Vasara var būt ļoti neprognozējama: dažkārt pat vidējā joslā nedēļām ilgi valda +30 grādu karstums. Tas nozīmē, ka siltumnīca no siltumnīcas var pārvērsties par tvaika istabu, kurā augļi nevis nogatavosies, bet sabojās.

Lai saglabātu ražu, siltumnīcā ir jāuztur noteikts mikroklimats. Šajā rakstā runāsim par to, kādai jābūt temperatūrai un mitrumam siltumnīcā, lai augi justos komfortabli un dotu bagātīgu ražu.

Kāda ir ideālā temperatūra siltumnīcā?

Uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes, jo viss ir atkarīgs no siltumnīcā audzētajiem kultūraugiem. Kāposti dod priekšroku vēsākai atmosfērai, bet, piemēram, paprikas jutīsies komfortabli pat pie +30 grādiem.

Dienas un nakts temperatūras starpība nedrīkst pārsniegt 10 °C. Krasas svārstības var negatīvi ietekmēt augu veselību un to izturību pret slimībām un kaitēkļiem.

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Jāatceras, ka pārāk augstā temperatūrā putekšņi kļūst sterili un augļi var sākt pārgatavoties (tas ir saprotams, jo tie atrodas gandrīz krāsnī), tāpēc ir tik svarīgi uzraudzīt klimatu siltumnīcā.

Kāds ir ideālais mitrums siltumnīcā?

Mitrums ir atkarīgs arī no audzējamajām kultūrām. Pārāk augsts vai pārāk zems mitrums var izraisīt augļu nokalšanu un sasmalcināšanos, pazeminot augu imunitāti.

Pirmā lieta, bez kuras noteikti nevar iztikt, ir termometrs. Labāk novietot vairākus dažādās vietās – augstāk/zemāk, saulē/ēnā, pie zemes/ zem jumta. Mitruma līmeņa mērīšanai būs nepieciešams higrometrs.

Tagad pāriesim pie tā, ko darīt, ja siltumnīcā ir pārāk karsts.

Vēdināšana

Šīs metodes mērķis ir nepieļaut, ka sasildītais gaiss siltumnīcā sastingst. Sākot ar to, ka dienas laikā jāatver durvis vai logi, lai siltumnīcā gaiss neaizsaltu. Svarīgi ir neaizmirst siltumnīcu aizvērt naktī, lai temperatūra pārāk strauji nesamazinātos un augi nesaltu.

Augstākā līmenī – uzstādiet ventilatorus.

Ļoti augsts – izmantojiet automātiskās ventilācijas vai klimata kontroles sistēmas. Tas ir labs risinājums arī tiem, kuri ikdienā neatrodas savā īpašumā.

Mitrināšana

Lai regulētu temperatūru un mitrumu, siltumnīcā var novietot traukus ar ūdeni. Tas uzsilst dienas laikā un vakarā lēnām atbrīvo siltumu. Šī metode ir īpaši laba, ja dienas un nakts temperatūra ievērojami atšķiras.

Lasi vēl: Jūlijs modinās jūtas: kuru zvaigžņu zīmju pārstāvji iemīlēsies vienreiz un uz visiem laikiem

Turklāt tā palīdz nedaudz palielināt mitruma līmeni siltumnīcā. Galvenais ir neaizmirst vēdināt siltumnīcu, jo liekais mitrums ir kaitīgs arī augiem.

Ja siltumnīcā ir pilnīgi sauss, tad tikai trauki ar ūdeni nepalīdzēs. Šādā gadījumā ir nepieciešams regulāri laistīt celiņus siltumnīcā ar rokām vai uzstādīt automātiskos ūdens smidzinātājus.

 

Leave a Comment