FOTO. Gaisa piesārņojums un sarkani saulrieti… Lieldienās Latviju sasniedzis putekļu mākonis no Sahāras: meteorologs Toms Bricis skaidro, cik bīstams tas ir

Foto – ekrānuzņēmums/ Pexel

Laika ziņu eksperts Toms Bricis vietnē “Facebook” dalījies ar kādu video, kurā redzams, ka vakardien vakarā daudzviet Latvijā veidojās tāds dabas fenomens kā “baltā migla”, kas radījis arī strauju gaisa temperatūras kritumu. Taču tas vēl nav viss – Lieldienu rītā Latviju sasniegs liels daudzums putekļu, kas nāk no Sahāras tuksneša.

“Baltā migla” ir fenomens, kas parasti notiek saldūdens upju un ezeru apkārtnē, it īpaši rudenī un agrā pavasarī, kad gaisa temperatūra ir zemāka nekā ūdens temperatūra. Šī parādība ir īpaši izplatīta valstīs ar lielu ūdens resursu skaitu, piemēram, ziemeļos, kur ir daudz ezeru un upju.

Baltā migla rodas, kad siltāks gaisa slānis virs aukstā ūdens izraisa mitruma kondensāciju atmosfērā. Ūdens virsmas tuvumā parādās balti gaisa mākoņi, kas varētu izskatīties kā migla vai tvaiks. Šāda veida migla ir parasti baltā krāsā, jo tajā iekļūst gaisā izkliedētās gaisa burbuļu daļiņas un citas mazas ūdens daļiņas.

Izpildi testu!

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Šī parādība rada skaistus un mīklainus skatus, jo tas var radīt iespaidīgas ainavas, īpaši agrā rīta stundās. Tomēr ir jābūt uzmanīgiem, ja esat kuģojot vai piedaloties citās aktivitātēs uz ūdens, jo baltā migla var samazināt redzamību, kas var radīt bīstamas situācijas.

Foto – Pexels

Baltā migla nav tikai skaists dabas parādījums, bet arī svarīgs elements ekosistēmā, jo tas var ietekmēt ūdens temperatūru un dzīvnieku dzīves apstākļus ūdenī. Turklāt tas var būt arī nozīmīgs faktors lauksaimniecībā un klimata izpētē.

Taču, cik bīstami Latvijai ir putekļi no Sahāras?

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

 

Foto – ekrānuzņēmums

Bricis “Facebook” raksta, ka daudzviet piekrastē, ienākot aukstumam no jūras, sestdienas vakarā veidojās migla. Saules apspīdēta tā ir baltā jeb arī tā saucamā varavīksnes migla. Gaisa temperatūra vakar Rīgā pēcpusdienā pakāpās līdz plus 15 grādiem, bet vēlāk, vējam ienākot jau no līča puses, pilsētas ziemeļos temperatūra strauji samazinājās un bija vairs tikai 2 līdz 4 grādi.

Tomēr tas vēl nav viss! Lieldienu rītā Latviju sasniegs putekļu mākonis no Sahāras, un Bricis skaidro, ko tas nozīmē Latvijai un ar ko jārēķinās.

Daudzviet ziņās jau brīdinājums izskanējis, ka Lieldienu rītā kopā ar solīto siltumu Latviju šķērsos arī liels daudzums Sahāras putekļu. Satelīta attēlos šis putekļu mākonis redzēts virzāmies pāri Itālijai, Alpu reģionam, Austrijai, Vācijai un jau sasniedzis Poliju. Un šodien tas sasniegs arī Latviju.

Atkarībā no putekļu daudzuma, šis mākonis varot arī radīt gaisa piesārņojumu Dienvideiropā.

Foto – Pexels

To izraisījusi liela putekļu vētra Sahāras tuksnesī, kas jau devusies prom no “karstajiem punktiem” Grieķijā un Maltā, un tur šis te minētais gaisa piesārņojums bijis pat 10 reižu lielāks par normālo pieļaujamo līmeni.

Lasi vēl: Pavasaris nesteidzas: pēc siltuma Austrumeiropu gaida auksts aprīlis un ir zināms cik grādu gaidāms

Kāds komentētājs pie Briča ieraksta vaicā: “Sveiki, kas ar to smilšu mākoni, par ko te sociālajos tīklos visi te trauksmi ceļ?

“Par mākoni to saukt ir mazliet pārspīlēti. Latviju sasniegs putekļi no Sahāras, debesis būs dūmakainākas, saulriets sarkanāks, bet nekādas būtiskas ietekmes uz zemes nebūs,” – Bricis skaidro.

Leave a Comment