Ķiploku uzglabāšana dzīvoklī: noteikumi un speciālistu ieteikumi

Pavasara ķiplokiem ir mazākas daiviņas, tās sakārtotas spirālē dilstošā secībā: iekšpusē mazākas, ārpuses lielākas. Pavasara ķiploki neveido dzinumus un tiek stādīti pavasarī. Pavasara ķiplokus novāc, kad tā lapotne ir pilnībā kļuvusi dzeltena.

Ziemas ķiploki

Ziemas ķiploki, kā likums, rada bultiņu. Bultas galā parādās ziedkopa. Ziemas dārzeņa gatavību ražas novākšanai noteikt nav grūti. Parasti nogatavošanās periods ir 100 dienas. Vispirms ķiploku bultiņas sāk čokuroties, tad stāv taisni, skatās uz augšu, un ziedkopās parādās purpursarkanās sēklas.

Šo ķiploku stāda rudenī. Parasti šīs sugas zobi ir lieli, un to skaits ir pāra: 6, 8 vai 10. Tie atrodas ap galvas apkārtmēru, kura centrā ir neliels kāts.

No 20. jūlija līdz augusta pirmajām dienām novāc ziemas šķirnes, pavasara šķirnes – līdz mēneša vidum. Datumi var nedaudz atšķirties atkarībā no laika apstākļiem. Tomēr nevajadzētu aizkavēt ražas novākšanu: ja ķiplokus paturēsit zemē, tie saglabāsies sliktāk.

 

Kā pareizi sagatavot ķiplokus uzglabāšanai

Šī produkta drošību ietekmē vairāki faktori. Ja tos visus ņemsi vērā, gatavojot ķiplokus, svaigais un veselīgais dārzenis saglabāsies visu ziemu un priecēs daudzus mēnešus.

Laikapstākļi. Pirms ķiploku novākšanas rūpīgi pārbaudiet laika prognozi. Šo dārzeņu labāk novākt sausā, saulainā dienā, lai samazinātu tā saskares ar mitrumu iespēju.

Tīrīšana. Nav nepieciešams mazgāt ķiplokus. Ieteicams rūpīgi notīrīt katru augsnes galvu un noņemt liekās sēnalas. Un tad ielieciet to vienā kārtā uz gultas. Ja laika apstākļi atļauj, atstājiet to zemē līdz vakaram, ik pa laikam apgriežot, lai galvas vienmērīgi izžūtu. Taču noteikti dārzenis jānes mājās uz nakti, lai rīta vai vakara rasa nekaitētu ražai. Ķiplokus var nest ārā vairākas dienas, lai tie pilnībā izžūtu. Ja laikapstākļi to neļauj, var likt bēniņos.

Sagatavošana uzglabāšanai. Kad ķiploki ir pilnībā izžuvuši, rūpīgi izšķirojiet tos, nogrieziet saknes, atstājot apmēram 3 mm no to garuma. Nepieciešamais kreiso topu garums tiek noteikts, pamatojoties uz uzglabāšanas metodi:

ievietošanai kastē vai traukā – 4-5 cm kāti;

sasiešanai saišķos – 10-15 cm galotnes;

uzglabāšanai austās bizēs – no 20 cm vai vairāk.

Ķiploku uzglabāšanas nosacījumi

Temperatūra

Atkarībā no ķiploku veida ir jāizvēlas nepieciešamie uzglabāšanas apstākļi:

pavasara šķirnes ilgstoši saglabājas +16 – +20 grādu temperatūrā; Gluži pretēji, ziemas kultūras ir aukstuma mīlošas. Ieteicamā temperatūra ķiploku uzglabāšanai iekštelpās: no +2 līdz +4 grādiem

Mitrums

Neaizmirstiet par telpas mitrumu. Tā optimālā vērtība ir 50-70%. Tumšas, sausas vietas ar lielu ventilāciju ir ideāli piemērotas ķiploku uzglabāšanai. Tas novērsīs pelējumu un ražas zudumu. Nevajadzētu likt ķiplokus plastmasas maisiņos vai plastmasas traukos, kur dārzenis var samirkt un tā daiviņas izmirkst un sapūt.

Lasi vēl: Zvaigžņu zīmes, kuras 2024. gadā izbaudīs laimi un labklājību – vai tu esi šeit?

Izvēlieties vēsu, vēdināmu, tumšu vietu, piemēram, pagrabu vai šķūni. Ja dzīvojat dzīvoklī, tad der ledusskapis vai kaste uz balkona.

Svarīgi! Pievērsiet īpašu uzmanību ķiploku galviņu stāvoklim. Izvēlieties spēcīgas un nebojātas galvas. Ja krustnagliņas sāk sadalīties, tas nozīmē, ka dārzenis netiks ilgi uzglabāts.

 

Leave a Comment