VUGD ar īpašu paziņojumu vēršas pie Latvijas iedzīvotājiem: ”Ceram, ka mūsos ieklausīsies!”

Kā liecina VUGD statistika, novērots, ka ik gadu šajā laika posmā notiek vairāki ugunsgrēki bez uzraudzības atstātu aizdegtu sveču rezultātā.

Gadījumi, piemēram, sveču novietošana aizkaru vai siltuma avotu tuvumā, bojātu dekoratīvo sīpolu pavedienu izmantošana, Adventes vainagu aizdedzināšana, kas izgreznota ar izkaltušiem rotājumiem, vai netīša sveces apgāšana dzīvnieka neuzmanības dēļ – tie ir tikai daži no apstākļiem. ko būtu bijis iespējams novērst, ja personas būtu ievērojušas noteiktos ugunsdrošības protokolus.

Aizvadītajā gadā ugunsdzēsēji veiksmīgi dzēsuši kopumā 20 ugunsgrēkus, kas pārsvarā saistīti ar degošas sveces atrašanos Adventes vainagā vai eglītē vai bez uzraudzības atstātu degošu sveču neuzmanības dēļ.

 

Līdz šī gada 26. novembrim jau ir reģistrēts astoņu šādu ugunsgrēku skaits, no kuriem četri ir cieši saistīti ar neapdomīgu rīcību ar degošām svecēm, bet atlikušie četri ir saistīti ar svecēm, kas novietotas Ziemassvētku eglītē.

Lasi vēl: Nepatīkama ziņa autovadītājiem: daudziem šoferīšiem var uzlikt sodu, ja netiks ievērots viens šis noteikums

Diemžēl šie atkārtotie incidenti katru gadu nodara kaitējumu personām, viena persona ir guvusi ievainojumus šajā gadā un kopā seši 2021. gadā.

Adventes vainagi galvenokārt sastāv no viegli uzliesmojošiem komponentiem, un, līdzīgi kā iekštelpu Ziemassvētku eglītes, tie var ātri aizdegties, ja tie tiek atstāti bez uzraudzības pie sveces liesmas. Lai novērstu aizdegtas sveces izraisītus ugunsgrēkus, ļoti ieteicams ievērot VUGD ieteiktos drošības pasākumus. Pirms sveces aizdegšanas tā ir jāizņem no jebkura iepakojuma un, ja tā ir pievienota, rūpīgi jāizlasa pievienotā lietošanas instrukcija. Svece droši jānovieto uz nedegošas virsmas, jo tā izstaro augstu temperatūru.

Vienmēr pārliecinieties, ka svece atrodas drošā attālumā no priekšmetiem, kas var viegli aizdegties, piemēram, audumiem, mēbelēm un aizkariem. Nenovietojiet sveces siltuma avotu, piemēram, televizoru, radiatoru, iekurtu krāsniņu vai kamīnu tuvumā. Turklāt uzmanieties, lai liesma nenokļūtu tiešā saskarē ar dekoratīvām sveču aplikācijām, svečturiem vai stiklu, jo tie var saplīst karstuma ietekmē.

Pārliecinieties, ka svece ir bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā. Ir svarīgi neatstāt degošas sveces bez uzraudzības pat īsu laiku. Pirms došanās prom vai gulētiešanas pārliecinieties, ka visas sveces ir pareizi nodzēstas.

Novietojot sveces Adventes vainagā, vēlams izmantot stabilus un nedegošus sveču turētājus, nevis likt tos tieši uz viegli uzliesmojošiem priekšmetiem.

Lūdzam atcerēties, ka dekoratīvās želejas sveces ar dažādiem rotājumiem nav paredzētas dedzināšanai. Turklāt ir ārkārtīgi bīstami dedzināt sveces eglītē, jo tās var viegli aizdedzināt pašu egli vai tās rotājumus.

 

Leave a Comment