Vecākiem: kāpēc jūsu bērnam matemātika sagādā stresu

Kāpēc matemātika bērnam izraisa stresu, kā atpazīt stresu un kā palīdzēt pārvarēt bailes? Psihologa padomi un pozitīvas pieredzes piemēri.

Matemātika bērnam var izraisīt stresu vairāku iemeslu dēļ. Viens no galvenajiem iemesliem ir matemātikas jēdzienu sarežģītība un abstrakcija. Daudziem bērniem ir grūti saprast, kā teoriju pielietot praksē. Turklāt lielais mācību temps un lielais uzdevumu skaits var likt bērnam justies pārslogotam un nedrošam.

Stresu bieži palielina arī vecāku un skolotāju radītais spiediens. Gaidot, ka bērnam matemātikā veiksies labi, var rasties bailes no neveiksmes. Daži bērni var izjust trauksmi arī negatīvas pagātnes pieredzes dēļ, piemēram, sliktas atzīmes vai vienaudžu izsmiekli.

Kā atpazīt bērna stresu matemātikā

To, ka bērns cieš no matemātikas stresa, var atpazīt vairākos veidos. Ja bērns sāk izvairīties no matemātikas stundām, atsakās pildīt mājasdarbus vai pirms matemātikas stundām bieži sūdzas par galvassāpēm un nogurumu, tas var liecināt par stresu. Pievērsiet uzmanību arī uzvedības izmaiņām: ja bērns kļūst aizkaitināmāks, noslēgtāks vai raudulīgāks, tas var liecināt par problēmu.

Analizējiet bērna meklējumu vēsturi internetā. Ja skolēns internetā mēģina atrast, kā atrisināt vienādojumu vai kā saskaitīt daļskaitļus, tad viņš noteikti neizprot skolas matemātikas kursa pamata un vienkāršās tēmas, un tas ir iemesls satraukumam.

Ko vecākiem nevajadzētu darīt vai teikt bērnam, ja viņš baidās no matemātikas

Vecākiem vajadzētu izvairīties kritizēt un izsmiet savu bērnu, ja viņam ir grūtības matemātikā. Tādas frāzes kā “Kāpēc tu to nesaproti?” vai “Tu vienmēr kļūdies” tikai pastiprina stresu un pazemina bērna pašvērtējumu.

Svarīgi ir arī nesalīdzināt bērna panākumus ar citu bērnu panākumiem, jo tas var izraisīt nepilnvērtības sajūtu.

Lasi vēl: Kuru sievieti tu gribētu iekļaut savā draugu lokā: interesants psiholoģiskais tests

Kā palīdzēt bērnam pārvarēt bailes no matemātikas

Lai palīdzētu bērnam pārvarēt bailes no matemātikas, ir svarīgi radīt atbalstošu un motivējošu vidi. Vecāki var sākt, paskaidrojot, ka kļūdas ir dabiska mācību procesa sastāvdaļa un ka viņi ir gatavi palīdzēt un atbalstīt.

Vēl viens lielisks veids ir tiešsaistes problēmu risināšanas testi. Viltība ir tajā, ka bērns baidās no atzīmēm par nepareizu risināšanu. Tad noteikti ir vērts parādīt viņam kalkulatorus, kas veic matemātikas uzdevumu risināšanu tiešsaistē, lai viņš iemācītos pats pārbaudīt savu risinājumu un pārstāt baidīties, ja kļūdās. Šādu kalkulatoru var palaist bezgalīgi daudz reižu un redzēt pareizo atbildi, lai labotu savu lēmumu. Un par bērna kļūdām un mēģinājumu skaitu neviens, izņemot viņu, neuzzinās. Tas var palīdzēt.

Regulāra pozitīva pastiprināšana un uzslavas pat par nelieliem panākumiem var ievērojami veicināt bērna pārliecību.

Var izmantot arī spēles un praktiskus uzdevumus, lai mācīšanos padarītu interesantāku un jautrāku. Piemēram, kopīgi risināt uzdevumus, izmantojot matemātikas spēles un mīklas.

Pozitīvas vecāku pieredzes piemēri

Daudzi vecāki ziņo, ka, mainot pieeju matemātikas apguvei, viņu bērniem ir izdevies vieglāk tikt galā ar stresu. Piemēram, viena ģimene ieviesa tradīciju katru dienu pēc vakariņām spēlēt matemātikas spēles, kas pārvērta mācīšanos par jautru ģimenes nodarbi. Cita ģimene sāka sadarboties ar privātskolotāju, kurš spēja personalizēt bērna vajadzības un izskaidrot sarežģītas tēmas pieejamā veidā.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Pozitīva ietekme var būt arī bērna dalībai matemātikas pulciņos vai klubiņos, kur viņš var kontaktēties ar citiem bērniem un dalīties pieredzē. Ir svarīgi atcerēties, ka veiksmīgas mācīšanās atslēga ir vecāku atbalsts un izpratne.

 

 

Leave a Comment