Tūkstošiem cilvēku protestē pret litija ieguvi Serbijā

Tūkstošiem cilvēku Belgradā, Serbijā protestēja pret plāniem izmantot vienu no Eiropas lielākajām litija atradnēm, kas ir būtiska izejviela elektromobiļu bateriju ražošanā.

Aktīvisti apgalvo, ka raktuve izraisītu neatgriezenisku vides iznīcināšanu Serbijas Jadaras ielejā, kur atrodas atradne.

Kalnrūpniecības gigantam Rio Tinto piešķirtā licence tika anulēta 2022. gadā pēc plašiem protestiem valstī, taču pagājušajā mēnesī pēc tiesas lēmuma un valdības reversa projekts tika atsākts.

Prezidents Aleksandars Vučičs ir uzsvēris, ka tiks ieviesti stingri vides drošības protokoli.

Protestētāji galvaspilsētā, dodoties gājienā cauri pilsētai, skandēja “Rio Tinto prom no Serbijas” un turēja plakātus ar uzrakstu “Mēs neatdodam Serbiju”.

Serbijas Iekšlietu ministrija lēš, ka protestā piedalījās no 24 000 līdz 27 000 cilvēku.

Vides aktīvisti bija ieņēmuši arī divas no pilsētas galvenajām dzelzceļa stacijām – daži no viņiem gulēja vai sēdēja uz sliedēm.

Iekšlietu ministrs Ivica Dačičs paziņojumā norādīja, ka policija “brīdināja” organizatorus, ka viņu rīcība “nav saskaņā ar likumu”.

Viņš apsolīja, ka apsūdzības tiks izvirzītas “visiem vainīgajiem”.

Aktīvisti vēlas, lai likumdevēji pastāvīgi aizliegtu litija un bora ieguvi Serbijā, brīdinot par iespējamo apdraudējumu sabiedrības fiziskajai labsajūtai un zemes un ūdens piesārņojumu.

Pagājušajā mēnesī Serbija atjaunoja Anglo-Austrālijas kalnrūpniecības uzņēmumam Rio Tinto licenci derīgo izrakteņu ieguvei Džadaras ielejā valsts rietumos.

Serbijas valdība paziņoja, ka iepriekšējais lēmums bloķēt projektu 2022. gadā “neatbilst konstitūcijai un likumam”.

ES to nosauca par “vēsturisku dienu Serbijai un Eiropai”.

Runājot par atjaunoto Rio Tinto projektu, Zaļo un kreiso kustības līdzpriekšsēdētāja Biljana Djordjeviča sacīja, ka aktīvisti “baidās, ka Serbija tiks upurēta, lai nodrošinātu litiju elektriskajiem transportlīdzekļiem, ko gandrīz neviens Serbijā nevar atļauties”.

Tā kā pāreja uz bezizmešu transportlīdzekļiem kļūst arvien straujāka, autoražotājiem būs nepieciešams arvien vairāk litija bateriju, un Rio Tinto 2,4 miljardus dolāru vērtais Džadaras ielejas projekts varētu nodrošināt pat deviņas desmitdaļas no Eiropas pašreizējām vajadzībām pēc litija un padarīt uzņēmumu par vienu no pasaules vadošajiem litija ražotājiem.

Leave a Comment