Tesla ir gatava ziņot par rekordlielām piegādēm trešajā ceturksnī

Paredzams, ka Tesla nākamnedēļ ziņos par rekordlielu piegādāto automobiļu skaitu trešajā ceturksnī, ko veicinās spēcīgs pārdošanas apjoma pieaugums Ķīnā.

FactSet aplēses liecina, ka Tesla ceturksnī līdz septembrim piegādāja 461 000 automobiļu, kas atspoguļo 6 % pieaugumu salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītāju.

Tikmēr Barclays palielināja savu prognozi līdz 470 000, kas nozīmē 8 % gada pieaugumu un 10 % pieaugumu salīdzinājumā ar otro ceturksni, norādot, ka spēcīgs pārdošanas apjoms Ķīnā, visticamāk, kompensēs vājākos rezultātus ASV un Eiropā.

Potenciāli rekordaugsts ceturkšņa pārdošanas apjoms Ķīnā

Saskaņā ar Ķīnas Vieglo automobiļu asociācijas (CPCA) datiem Tesla augustā pārdeva 86 697 automobiļus, no kuriem 23 241 tika pārdoti eksportam, tādējādi iekšzemes tirgū tika pārdoti 63 456 automobiļi.

Tas ir par 37,27 % vairāk nekā jūlijā un par 2 % vairāk nekā tajā pašā mēnesī pērn. Lai gan šis skaitlis ir augstākais mēneša pārdošanas apjoms 2024. gadā, tas joprojām ir zemāks par Tesla 2022. gada rekordaugsto pārdošanas apjomu, kas maijā un septembrī sasniedza gandrīz 80 000 automobiļu.

Neraugoties uz pieaugumu augustā, Tesla kopējais piegādāto automobiļu skaits Ķīnā no janvāra līdz augustam bija 388 000, kas ir par 0,57 % mazāk nekā tajā pašā periodā pērn, liecina CNevpost dati.

BYD joprojām bija Ķīnas jauno enerģijas transportlīdzekļu (NEV) tirgus līderis ar 37 % tirgus daļu, kam sekoja Geely ar 7,2 %, bet trešajā vietā bija Tesla ar 6,2 %, kas ir neliels pieaugums salīdzinājumā ar 5,27 % iepriekšējā mēnesī.

Paredzams, ka Tesla septembrī saglabās spēcīgu pārdošanas tempu, jo CPCA dati liecina, ka pirmajās divās nedēļās reģistrēti 31 800 automobiļu, kas norāda uz potenciālo mēneša pārdošanas apjomu vairāk nekā 63 000 vienību.

Turpretī pārdošanas apjomi Eiropā joprojām ir gausi, un 2024. gada pirmajos septiņos mēnešos Tesla Eiropā piegādās aptuveni 148 000 automobiļu, kas atbilst tikai divu mēnešu pārdošanas apjomam Ķīnā.

Uzmanības centrā Robotaxi pasākums

Tesla parasti publicē ceturkšņa piegādes un ražošanas rādītājus aptuveni divas nedēļas pirms sava peļņas pārskata, kas paredzēts 16. oktobrī.

Lai gan tiek gaidītas pozitīvas piegādes prognozes, tirgus uzmanība bieži tiek pievērsta Tesla vispārējiem darbības rezultātiem. Šoreiz uzmanības centrā būs tās Robotaxi pasākums.

Robotaxi atklāšana, kas sākotnēji bija plānota 8. augustā, tika pārcelta uz 10. oktobri.

Šī iniciatīva ir daļa no Tesla plašākas stratēģijas izstrādāt pilnībā autonomus transportlīdzekļus, izmantojot pilnīgas pašbraucošas automašīnas (Full Self-Driving, FSD) tehnoloģiju, tādējādi pozicionējot Tesla mākslīgā intelekta sacensībā.

Izpilddirektors Ilons Masks ir paziņojis, ka tādi mākslīgā intelekta vadīti produkti kā Robotaxi un humanoīdie roboti Optimus tiks ražoti Tesla rūpnīcā Ostinā. Aprīlī Masks norādīja, ka Optimus varētu veikt uzdevumus rūpnīcā līdz 2024. gada beigām.

Tesla arī plāno līdz 2025. gada pirmajam ceturksnim ieviest FSD Ķīnā un Eiropā, ja to apstiprinās regulatori. Otrā ceturkšņa peļņas paziņojuma laikā Masks izteica pieņēmumu, ka uzņēmums varētu saņemt apstiprinājumu līdz šā gada beigām.

Tesla akciju trajektorija

Tesla akcijas trešdien pieauga par 1,08 % līdz 257 ASV dolāriem (230 eiro), pagarinot trīs dienu uzvaru sēriju.

Neraugoties uz to, Tesla joprojām ir visvājākais rādītājs starp tā dēvētajām “lieliskā septiņnieka” akcijām, līdz šim pieaugot tikai par 3,44 %, galvenokārt straujā izaugsmes krituma dēļ.

Tomēr kopš aprīļa, kad tika paziņots par pirmā ceturkšņa peļņu un atklāti plāni palielināt cenas ziņā pieejamu elektromobiļu ražošanu, akcijas ir atguvušās par 84 %.

Lai gan gaidāms, ka pārdošanas apjomi Ķīnā uzlabosies, nesen valstī veiktie atvieglošanas pasākumi ir veicinājuši arī Ķīnas akciju tirgus, tostarp EV sektoru.

 

Leave a Comment