“Tas nav noticis jau 142 gadus”: sinoptiķi stāsta, kas notiks pēc 13. decembra

Pēc ekspertu domām, kardinālas laikapstākļu izmaiņas tuvākajā laikā skars gandrīz visu Austrumeiropas reģionu. Šajā Eiropas daļā kopš novembra beigām jau ir izveidojusies spēcīga sniega sega, kas nav raksturīga šim gadalaikam. Daudzviet sniega sanesumu augstums ir sasniedzis ziemas sākumam neiedomājamas vērtības.

Tomēr tuvākajās dienās sniega sanesumi kļūs absolūti rekordauksti. Un to veicinās snigšana, no kurām viena iekļūs vēsturē.

Saskaņā ar meteorologu datiem Baltijas valstīs līdz nedēļas beigām izkritīs līdz 55 milimetriem nokrišņu, un tā jau ir decembra mēneša norma. Un spēcīgākais stihijas trieciens tiks dots piektdien.

 

Šajā dienā no debesīm uz zemes nokritīs aptuveni 24 milimetri nokrišņu. Un tā būs visstiprākā snigšana šajās dienās visā meteoroloģisko novērojumu vēsturē, tas ir, 142 gadu laikā.

Jāatzīmē, ka snigt beigs tikai nedēļas pēdējā dienā, proti, svētdien. Un šādas sniega sērijas rezultātā sniega sanesumi daudzviet palielināsies vēl par desmit centimetriem.

Lasi vēl: Meita lūdza pieskatīt mazdēlu, kamēr pati ārstējās slimnīcā. Bet es biju šokā, uzzinot, kādi pienākumi mani sagaida!

Tas nozīmē, ka beigās to augstums būs gandrīz pusmetrs. Un galu galā tas būs pat augstāks par augstāko sniega sanesumu Austrumeiropā, kas reģistrēts 1919. gadā (toreiz tas bija 33 centimetri).

Pamatojoties uz pašreizējo “Global Forecast System” prognozi, sagaidāms, ka neliels sals Latvijā saglabāsies līdz sestdienas, 16. decembra rītam.

Atsevišķos reģionos, debesīm skaidrojoties, iespējama īslaicīga temperatūras pazemināšanās. līdz -10 grādiem. Savukārt Kurzemes rietumu piekrastē līdz piektdienai tiek prognozēta temperatūras paaugstināšanās līdz +5 grādiem.

 

Leave a Comment