Stādiet ziemas ķiplokus jau augustā un raža palielināsies līdz pat 70 %

Daudzi stāda ziemas ķiplokus oktobrī, bet iegūst zemu ražu. Stādiet ziemas ķiplokus jau augustā, un raža palielināsies līdz pat 70%.

Lielākā daļa dārzkopju ziemas ķiplokus parasti stāda rudenī, lai tiem būtu laiks iesakņoties pirms ziemas iestāšanās.

Ierasti tiek uzskatīts, ka vislabākais laiks ziemas ķiploku stādīšanai ir no septembra beigām līdz oktobra vidum. Tomēr pieredzējuši dārzkopji norāda, ka stādīšanai vajadzētu būt augusta pēdējā dekādē, galējā gadījumā septembra sākumā. Tas ļauj ievērojami palielināt ražu.

Svarīgi ir stādīt ķiplokus pietiekami agri, lai tie varētu izveidot spēcīgas saknes pirms sals, bet ne pārāk agri, lai tie nesāktu veidot dzinumus. Nereti dārzkopji izvairās stādīt ziemas ķiplokus jau augustā tieši dzinumu dēļ. Bet pieredzējuši dārzkopji uzskata, ka, lai arī dīgsti sala laikā var ciest, labi iesakņojušās daiviņas neaizies bojā. Vēl vairāk, raža būs krietni lielāka, nekā, ja stādīsiet rudenī.

Ir vēl daži būtiski padomi, kurus ir svarīgi ņemt vērā.

Optimālais laiks stādīšanai ir tad, kad augsnes temperatūra ir ap 10–12°C, bet gaisa temperatūra dienas laikā ir ap 15°C.

Ķiploku daiviņas stāda apmēram 6–8 cm dziļumā un 10–15 cm attālumā vienu no otras rindās, kas atrodas apmēram 20–30 cm attālumā.

Izvēlieties lielākās un veselīgākās daiviņas stādīšanai. Mazākas un bojātas daiviņas labāk neizmantot, jo tās var dot vārgākus augus un mazākas ražas.

Pirms stādīšanas ir svarīgi sagatavot augsni – to ir jāizrok un jāiestrādā organiskās vielas, piemēram, komposts vai kūtsmēsli. Augsnei jābūt labi drenētai un bagātai ar barības vielām.

Pēc stādīšanas ir ieteicams ķiploku dobi mulčēt ar salmiem vai citu materiālu, lai pasargātu augsni no temperatūras svārstībām un nezāļu augšanas.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Optimāli ķiploku priekšteči ir pākšaugi, agrie kāposti, ķirbji, kabači, tomāti, gurķi. Nav vērts stādīt pēc kartupeļiem un sīpoliem.

Leave a Comment