Speciālisti prognozē, ka 2025. gadā globālās sasilšanas dēļ Eiropa… sasals. Kā tas var būt? Vienkāršs skaidrojums

Kā tas strādā?

Atcerēsimies vienkāršu fizisko likumu. Siltums vienmēr paaugstinās, un aukstums, gluži pretēji, samazinās. Tas attiecas arī uz ūdeni. Jo aukstāks ūdens, jo zemāk un zemāk tas grimst. Tagad paskatīsimies uz Golfa straumi no malas. Tropos un subtropos joprojām ir pietiekami silts, lai tā ūdeņi plūst pāri okeāna virsmai.

Ūdenim atdziestot, tas pamazām “krīt” arvien zemāk, it kā šķīstot jūru biezumā.

Normālos (pašreizējos) apstākļos tas viss notiek ziemeļos, Ziemeļu Ledus okeāna apgabalā, kur beidzas Golfa straume.  Tas ir, Rietumeiropas reģionā joprojām okeāna virsmā plūst silts ūdens un silda eiropiešus.

 

Kas notiek tālāk?

Un tad globālā sasilšana izkausēs ledu Arktikā. Precīzāk, tas jau tos pilnībā izkausē. Tas ir, milzīgas saldūdens masas ieplūdīs okeānā.

Neliels papildinājums. Pasaulē nav diskusiju par to, vai globālā sasilšana pastāv vai nē. Tā pastāv, tā ir objektīva realitāte. Strīds ir tikai par to, vai cilvēks pie tā ir vainīgs vai nē. Personīgi es sliecos uzskatīt, ka tā ir dabiska parādība. Bet fakts, ka tas pastāv un ledus kūst, ir neapstrīdams.

Tālāk mēs atceramies citu noteikumu: sālsūdens ir smagāks par saldūdeni. Tas ir, sālsūdens nogrimst, un saldūdens paliek virspusē. Turklāt blīvuma atšķirība ir tāda, ka auksts saldūdens ir vieglāks nekā silts, bet sāļš ūdens.

Īsāk sakot, Golfa straumei tas nepalīdzēs tikai tāpēc, ka ir silts. Saskaroties ar saldūdeni, neskatoties uz tā siltumu, tas būs spiests ienirt svaigākā ūdenī.

Lasi vēl: Kabačus neviens tā negatavo, bet tie apēdas vienā momentā. Sezonas laikā ne viens vien kabacis neaiziet postā dēļ šīs receptes

Un, tā kā ledus kūst arvien aktīvāk, Golfa straume drīz iedziļināsies pat pirms tā tuvojas Rietumeiropai. Pēc tam Eiropas klimats ievērojami pasliktināsies. Iespējams, ka tas kļūs tuvs kādreizējiem ziemas bargajiem apstākļiem. Tomēr zinātnieks uzsver, ka šo visu varēs paredzēt, kad nāks tuvāk 2025. gads.

 

Leave a Comment