Skolioze pieaugušā vecumā: profilakse, ārstēšana, pretsāpju līdzekļi

Pirmkārt, mugura sāp, un visu mūžu ar pretsāpju tabletēm nenodzīvosi.

Otrkārt, izliecoties, vienmēr tiek saspiestas tās vai citas muguras smadzeņu daļas, kā rezultātā rodas nopietni traucējumi visa organisma darbībā.

Pieredzējis ortopēds, apskatījis muguras izliekumu, pilnīgi precīzi var pateikt, kuram orgānam pēc pāris gadiem nāksies ciest.

Atklāti sakot, ielaistas skoliozes galarezultāts ir invaliditāte, turklāt ne tikai pēc ortopēdiskajiem rādītājiem: ciest var gan plaušas, gan sirds, gan nieres.

Ārstēt skoliozi nākas ilgi, tāpēc laikus jāpievēršas tās profilaksei. Īpaši tiem, kas pieder riska grupai.

Profilakse
Skoliozes profilakse ir vienkārša: katru dienu “jāpumpē” muguras muskuļi. Nekādi īpaši trenažieri nav nepieciešami, ja nu vienīgi stienis. Divi paši vienkāršākie un efektīvākie vingrojumi ir:

* Pievilkšanās. Stienis jāsatver ar iespējami platāk izvērstām rokām. Starp citu, maldās tās sievietes, kas domā, ka šis vingrojums piemērots tikai vīriešiem. Starp citu, pievilkties līdz zodam nemaz nav nepieciešams: pilnīgi pietiek pakarāties un tikai nedaudz pastiepties, cenšoties no visa spēka sasprindzināt rokas un muguru.

* Hiperekstensija. Šis ir klasisks vingrojums visiem, kas vēlas stipru, veselu un skaistu muguru. Ar vēderu jāuzguļas zemam ķeblītim (lai būtu ērtāk, var uz tā uzlikt stingru spilventiņu), papēžus “aizāķē” aiz gultas malas vai radiatora, rokas sakrusto uz pakauša un korpuss jāceļ uz augšu, izliecoties jostasvietā, cik vien iespējams.

Iesākumā katru vingrojumu jācenšas izpildīt vismaz 10 reižu, bet vēlāk, kad muskuļi būs pieraduši, tos var atkārtot neierobežoti. Nekādu aizliegumu to izpildē nav – ja nu vienīgi smagas sirds un citas slimības, kad ir aizliegtas jebkuras fiziskās slodzes.

Toties cilāt “dzelžus” riska grupai piederošajiem nav ieteicams.

Ārstēšana
Izbēgt no skoliozes veidošanās ne vienmēr izdodas, jo neviens nav pasargāts no muguras traumas vai arī slimība iemantota jau tālā pagātnē, tikai kādu laiku tā mierīgi “snauda”, bet tad pēkšņi sāka progresēt. Ko darīt šādā gadījumā? Pirmkārt, jāapmeklē ortopēds un pie viena arī neirologs.

Skoliozes ārstēšanai ir jābūt kompleksai, jo šīs kaites gadījumā var ciest muguras smadzenes. Papildus pamatkursam, lai noņemtu sāpju lēkmes, palīdzētu skartajiem orgāniem u.c., ārsti parasti nozīmē simptomātisko ārstēšanu.

Mugurkaula izliekuma novēršanai pacientam ir jāvalkā muguras fiksatori un korsetes, obligāti nepieciešama masāža un mugurkaula stiepšana (kas tiek veikta stacionārā), fizioterapijas procedūras (elektrostimulācija) un ārstnieciskā fizkultūra. Piemērotākie vingrojumi tiek izraudzīti individuāli katram pacientam, un to dara ārsts. Taču eksistē arī speciāli izstrādāts komplekss, kas ir piemērots visiem skoliozes slimniekiem bez izņēmuma. Tie jāpilda 2 reizes dienā – no rīta un vakarā tukšā dūšā.
Sākumstāvoklis – guļus uz vēdera, rokas izstieptas uz priekšu, kājas iztaisnotas.

* Kreiso roku saliec elkonī, atspiežoties ar plaukstu pret grīdu, paceļ labo roku un kreiso kāju, un pāris sekundes saglabā šo pozu. Pēc tam vingrojumu atkārto, mainot roku un kāju.

* Abas rokas un kājas vienlaikus paceļ uz augšu un dažas sekundes saglabā šādu stāvokli.
Sākumstāvoklis – stāvot četrrāpus, rokas taisnas, paralēli viena otrai, kājas taisnā leņķi saliektas ceļos.

* labo roku izstiepj uz priekšu, bet kreiso kāju – uz aizmuguri. Izstieptajai rokai un kājai jābūt paralēli grīdai. Pāris sekundes pozu saglabā, tad vingrojumu atkārto ar otru roku un kāju.

Pret sāpēm
Sāpju novēršanai ārsts izraksta kādu nesteroīdo pretiekaisumu grupai piederošu preparātu – indometacīnu u.c. Diemžēl jebkurš no šiem līdzekļiem, ilgstoši lietots, atsaucas uz nierēm. Tāpēc ar tabletēm labāk neaizrauties un pietaupīt tās kādam ārkārtas gadījumam, piemēram, ja sāpju lēkme uzbrūk ceļā. Toties regulārai lietošanai labāk pagatavot ziedi, izmantojot kādu no zemāk minētajām receptēm (visas sastāvdaļas sajaucamas vienādās daļās).


* Koriandra augļi, bērza pumpuri, piparmētras laksti, pieneņu saknes.

* Bērza un priežu pumpuri, zalkšu sūrenes saknes un asinszāles laksti.

* Kliņģerīšu un parastās vīgriezes ziedi, piparmētras un struteņu laksti, apiņu rogas un eikalipta lapas.

* Dadža sakne, piparmētras un trejkrāsu vijolītes laksti, ceļteku lapas, kumelīšu ziedi un priežu pumpuri.

* Altejas un pieneņu sakne, lavandas, pelašķu un tīruma kosas laksti.

* Zalkšu sūrenes saknes, asinszāles, piparmētras un struteņu laksti, priežu pumpuri, eikalipta lapas.

Ziedi gatavo:
* trīs ēdamkarotes sasmalcinātā maisījuma aplej ar ½ glāzes verdoša ūdens, nepārtraukti maisot, 5 minūtes karsē uz lēnas uguns, atdzesē, atlikušo šķidrumu nolej, bet biezumus sajauc ar kausētiem iekštaukiem vai sviestu, lai veidotos biezam krējumam līdzīga viendabīga masa. Tai pievieno ½ glāzes augu eļļas un vēlreiz visu rūpīgi sajauc. Uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā 3 gadus.
Uzmanību! Pēc tam, kad sāpoša vieta ieziesta, jāuzvelk vai mugurai jāpieliek kaut kas silts.

Leave a Comment