Sinoptiķi iesaka gatavoties sliktākajam: Pēc divu gadu pārtraukuma Jāņos gaidāmi ļoti nepatīkami laikapstākļi

Kas būs tālāk? 

Tāpēc arī šogad, neskatoties uz sinoptiķu brīdinājumiem par lietu, svētku prieks un dzīvotprieks noteikti būs jūtams visā valstī.

Lai arī iepriekš šonedēļ prognozes deva cerību uz sausu un patīkamu Jāņu nakti, šogad mūsu reģionā aktīvi veidojas vairāki cikloni, kas ievērojami ietekmē laikapstākļus.

Šie cikloni padara laikapstākļus nepastāvīgus un mainīgus, kas nozīmē, ka prognozēt laikapstākļus ir sarežģītāk nekā situācijās, kad atmosfēra Eiropā ir stabilāka un mazāk dinamiska.

Cikloni, kas veidojas virs Atlantijas okeāna un nonāk mūsu reģionā, rada neparedzamas lietusgāzes un vēju. To dēļ var būt gan īslaicīgi spēcīgi nokrišņi, gan ilgstošāks lietus, kas varētu ietekmēt plānus par svētku svinēšanu brīvā dabā.

Vecāka gadagājuma cilvēki nosauca lietas, par kurām jauniešiem vajadzētu mazāk uztraukties

Turklāt, ar ciklonu ierašanos, bieži vien saistās arī temperatūras svārstības, kas nozīmē, ka naktis var būt vēsākas, nekā ierasts šajā laikā.

Iepriekšējos gados Latvijas Jāņu svinības bija svētku prieka pilnas ar saulainām un siltām dienām, ļaujot cilvēkiem pilnvērtīgi izbaudīt visus tradicionālos rituālus. Cilvēki pulcējās pie ugunskuriem, dziedāja tautasdziesmas, peldējās ezeros un upēs, kā arī baudīja dabu un svinēja līdz rīta gaismai bez jebkādām bažām par laikapstākļiem.

Taču šogad, ņemot vērā mainīgos laikapstākļus, cilvēkiem būs jābūt gataviem pielāgoties un iespējams jāmeklē alternatīvas svinību norises vietas, lai pasargātu sevi no lietus un vēja.

Prognozētāju norādes liecina, ka laika apstākļi var būt ļoti mainīgi, un tas nozīmē, ka, plānojot svētkus, ir jābūt gataviem jebkādiem pārsteigumiem. Lietussargi, lietusmēteļi un telpas zem jumta var būt būtiskas lietas, lai svētki izdotos, neraugoties uz laikapstākļiem.

Turklāt, lai arī cikloni nes lietus un vēju, tie arī rada īpašu atmosfēru, kas var padarīt Jāņu svinības par neaizmirstamu piedzīvojumu.

Taču ar šo viss nebeidzas, jo priekšā gaidāmas vairākas būtiskas izmaiņas, kas cilvēkiem noteikti nepatiks…

Plašākā lietus zona Latviju šķērsos Līgo dienā, atnesot nepieciešamās pārmaiņas laikapstākļos. Lietus mākoņi sāk izplatīties no rietumiem jau 22. jūnija pēcpusdienā, kad Kurzemē un valsts centrālajā daļā sāksies nokrišņi.

Naktī uz 23. jūniju visā valstī sagaidāms lietus, kas daudzviet būs ilgstošs un vietām pat stiprs. Šis lietus periods var ietekmēt cilvēku plānus, kuri cerēja uz sausu un patīkamu Jāņu nakti.

Daudzas tradicionālās aktivitātes, piemēram, ugunskura kurināšana un dziedāšana pie dabas, varētu būt apgrūtinātas vai pat neiespējamas spēcīgā lietus dēļ.

Mazāk intensīvi un ar pārtraukumiem lietus turpināsies arī Līgo dienā, 23. jūnijā. Dienas laikā varētu būt īslaicīgi pārtraukumi, kas ļautu svinētājiem iziet ārā un baudīt svētku atmosfēru, taču nepārtrauktā lietus dēļ daudzi varētu izvēlēties palikt telpās vai zem nojumes.

Tikai pēcpusdienā un vakarā lietus, sākot no rietumiem, pakāpeniski mitēsies, sniedzot cerību uz sausāku vakaru un nakti.

Šī situācija prasa īpašu sagatavošanos tiem, kuri plāno svinēt Jāņus brīvā dabā. Lietussargi, lietusmēteļi un ūdensnecaurlaidīgas teltis būs būtiski aksesuāri, lai nodrošinātu komfortu un sausumu svētku laikā. Līdz ar to, lai arī laika apstākļi šogad nav tik labvēlīgi, kā iepriekšējos gados, cilvēki var pielāgoties un izbaudīt svētkus ar tikpat lielu prieku un entuziasmu.

Pašreizējās prognozes liecina, ka Jāņu vakarā un naktī ar pārtraukumiem lietus gaidāms daudzviet Vidzemē, Latgalē un Sēlijā, savukārt Kurzemē svētku nakts, visticamāk, paies bez nokrišņiem. Lietus var ietekmēt svinību norisi šajos reģionos, jo īpaši tradicionālo ugunskuru kurināšanu un aktivitātes brīvā dabā.

Lai gan Kurzeme varētu izvairīties no nokrišņiem, citur Latvijā svētku svinētājiem būs jābūt gataviem lietum un jāplāno alternatīvas vietas svinībām, piemēram, zem nojumēm vai telpās.

Līgo dienā laiks būs pavēss, lietus un mākoņu dēļ maksimālā temperatūra būs 16…19 grādi, bet daudzviet Vidzemē pat tikai 14…15 grādi. Šāda temperatūra ir ievērojami zemāka nekā iepriekšējos gados, kad Jāņi tika svinēti ar siltāku laiku.

Tas nozīmē, ka cilvēkiem būs jāģērbjas siltāk un jāgatavojas vēsākam laikam, lai pilnībā izbaudītu svētku atmosfēru. Tradicionālās Līgo dziesmas un danči varētu notikt zem segām un pie sildītājiem, radot īpašu un mājīgu noskaņu, neskatoties uz ārā valdošo vēsumu.

Jāņu naktī gaiss atdzisīs līdz 11…15 grādiem, un pēc ilgajiem lietiem nakts otrajā pusē un no rīta daudzviet veidosies migla. Šī migla var radīt romantisku un noslēpumainu atmosfēru, padarot Jāņu nakti īpaši maģisku.

Tomēr svinētājiem jābūt uzmanīgiem, pārvietojoties miglā, un jānodrošina, lai būtu redzami citiem, ja dodas pastaigās vai piedalās nakts aktivitātēs.

Jāņu dienā, lai gan valsts austrumu daļā vēl brīžiem līs, kopumā diena būs saulaina un temperatūra pakāpsies, sasniedzot 19…24 grādus. Tas sniegs iespēju izbaudīt svētkus, jo pēcpusdienā un vakarā varētu atkal kļūt siltāks un patīkamāks.

Šī laika prognoze nozīmē, ka daudzi varētu plānot piknikus un āra aktivitātes, kas bija atliktas Līgo dienas vēsuma un lietus dēļ.

Jāņu statistika rāda interesantas tendences attiecībā uz laikapstākļiem šajos svētkos. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotajiem datiem, kopš 1966. gada tikai desmit reizes Jāņu nakts bijusi pilnīgi sausa visā Latvijā.

Tas nozīmē, ka šajos 58 gados, kad tiek vērtēti laikapstākļi Jāņu svinībās, lielākajā daļā gadījumu ir bijuši nokrišņi. Divas no šīm retajām sausajām Jāņu naktīm bija pavisam nesen – 2022. un 2023. gadā, kas ļāva cilvēkiem izbaudīt svētkus bez lietus traucējumiem.

Leave a Comment