Šī valsts aizliegs mobilos telefonus skolās – tas jau ir izlemts!

Šī valsts ir aizliegusi izmantot skolās telefonus. Valdība pastiprinās skolotāju un direktoru pilnvaras iejaukties darbībās, kas traucē mācībām skolas laikā.

 

Somija, kas iepriekš bija pazīstama ar saviem spēcīgajiem rādītājiem PISA skolu spēju testos, vēlas labot pašreizējo lejupslīdes tendenci un veicināt mērķtiecīgu mācību vidi, pieņemot likumu, kas aizliedz mobilo telefonu izmantošanu skolās.

Starptautisko skolēnu novērtēšanas programmā tiek vērtēti 15 gadus vecu jauniešu mācīšanās rezultāti matemātikā, dabaszinātnēs un lasīšanā. Somijas sniegums sasniedza augstāko punktu 2006. gadā, bet kopš tā laika ir vērojams rezultātu kritums.

Lai to risinātu, jaunās labējās Somijas valdības programmā teikts, ka tā veiks pasākumus, lai risinātu izglītības rezultātu nestabilitātes problēmu, un sola 200 miljonu eiro papildu finansējumu pamatizglītībai, lai nodrošinātu, ka skolēni apgūst pamatprasmes lasīšanā, rakstīšanā un matemātikā.

Taču ar naudu vien nepietiek, uzskata Somijas valdība, kas tagad vēlas pievērsties arī studentu mobilajiem telefoniem.

“Valdība pastiprinās skolotāju un direktoru pilnvaras iejaukties darbībās, kas traucē mācībām skolas laikā,” vēstīts valdības paziņojumā.

“Veiksim nepieciešamos grozījumus likumdošanā, lai nodrošinātu efektīvākus ierobežojumus tādos gadījumos kā mobilo ierīču lietošana mācību dienas laikā, lai skolēni un studenti varētu labāk koncentrēties mācībām,” norādīts valdības ziņojumā.

 

Somijā mobilo tālruņu nozīme, kas ir cieši saistīta ar Nokia panākumiem, jau sen kā netiek apšaubīta. Bērni Somijā ir aprīkoti ar mobilajiem tālruņiem daudz agrāk nekā viņu vienaudži citur. Tāpēc, uzsākot mācību gaitas skolā, būs grūti atrast kādu bērnu bez telefona.

Neraugoties uz pedagogu paustajām bažām par šo ierīču kaitīgo ietekmi uz uzmanību un koncentrēšanos, esošie Somijas Nacionālās izglītības aģentūras noteikumi nedod skolām tiesības ierobežot skolēnus ienest mobilās ierīces skolas telpās.

Tomēr tas viss var mainīties, ja parlaments apstiprinās jauno likumu.

Lasi vēl: Sinoptiķi nākuši klajā ar jaunākajām prognozēm par gaidāmiem laika apstākļiem turpmāk Jūlijā

Somijas lēmumu pieņēmēji, šķiet, ir guvuši ievērojamu sabiedrības atbalstu, par ko liecina nesenā pilsoņu iniciatīva, kas savāca vairāk nekā 30 000 parakstu, mudinot pieņemt mērus, lai ierobežotu mobilo telefonu izslēgšanu stundās un starpbrīžos, vai pat vispār aizliegt apmeklēt nodarbības ar mobilajiem telefoniem.

 

Leave a Comment