Senči baidījās no šīs dienas: Nedariet šo 16. jūlijā, lai nepiesaistītu nelaimi un nabadzību

Aizliegti bija arī lieli tēriņi – iegādātās lietas būs nederīgas, un iztērēto naudu nevarēs atmaksāt. Laulātajiem ir bīstami strīdēties attiecībās – tas sola ātru šķiršanos.

Šajā dienā nedrīkst lauzt bērzu zarus un plēst lapas, griezt bērzus. Nedrīkst aizvainot un nolādēt mājdzīvniekus, lopus, savvaļas dzīvniekus un putnus. Par to visu draud bargs sods no Dievietes. Šajā dienā dzīvnieki ir svēti.

Zemnieki vēroja apkārtējo pasauli un pamanīja, ka, ja pirmās dzeltenās lapas jau ir parādījušās, rudens un ziema būs agri. Linos ligzdo peles – ziemā būs daudz sniega.

Bagātīga aveņu un citu meža ogu raža solīja, ka ziema būs barga un auksta. No rīta pāri ūdenim plūda migla – pilsētā būs labi. Uz zāles asnu galiem parādās rasas pilieni – drīz līs.

Zeme pēc lietus ātri izžūst – priekšā būs lietusgāzes. Rietumu vējš – gaidāms lietus. Redzamas karpas, un no purva uz laukiem lido smilšu dzenītis – uz labu dienu.

Visu dienu kliedz vārnas – uz sliktiem laika apstākļiem. Pūces krēslā klusē – drīz kļūs siltāks. Skudru pūznī ejas ir atvērtas, un skudras enerģiski kustas – uz lietu.

Spārnotās skudras rosās gaisā – uz lietusgāzi. Pērkona mākoņi strauji pārvēršas par augsti slāņainiem mākoņiem – pūtīs silts vējš.

Lasi vēl: Atkal no Lietuvas puses uz Latvijas robežu virzās dinamisks, masīvs gubu mākonis! Ko sagaidīsim?

Senos laikos šajā dienā bija pieņemts mazgāties trijos avotos. To darīja saullēktā. Maģiskais ūdens, kam šajā dienā ir īpašs spēks, stiprina veselību. Senos laikos sievietes un meitenes ar to mazgāja seju, lai būtu skaistas un ilgi saglabātu jaunību.

Pārsteidzoši, bet daudzi no tiem bija saistīti ar šūpolēm. Piemēram, lai puisis iemīlētos, meitene atradīs izdevīgu brīdi un aicinās jauno vīrieti uz šūpolēm.

Šūpojoties viņa domās sacītu: “Paskaties uz mani, iemīlēsies manī, apprecies ar mani, padarīsi mani par sievu, vedīsi mani uz kāzām”. Lai tas piepildītos, vajadzēja, lai puisis palīdzētu meitenei nokāpt uz zemes.

Šajā dienā meitenes zīlēja līgavaiņiem. Šim nolūkam bija jānopin vainags un jāuzliek uz mīļotajam piederošā zirga galvas. Ja no rīta ērzeļa galvu joprojām rotāja vainags, ticēja, ka var sākt gatavoties kāzām.

 

Leave a Comment