Saules vējš izsauks vētru. 4 dienu magnētiskās vētras mūs mocīs 10 dienas; kad sāksies?

Šobrīd ir sākusies šī gada garākā magnētiskā vētra. Šonedēļ tā plosīsies četras dienas no septiņām. Cik daudz bīstamāka tā ir cilvēkiem, kas ir jutīgi pret laikapstākļiem, un ko viņiem vajadzētu darīt?

Šonedēļ Kosmosa pētījumu institūta Saules astronomijas laboratorija prognozē 4 magnētiskās vētras – 20., 22., 24. un 25. novembrī. To intensitāte nebūs pārāk liela – G1 (Kr 5). Saskaņā ar klasifikāciju tā nav spēcīga magnētiskā vētra. Taču problēma ir tā, ka tās nāk gandrīz viena pēc otras, dažkārt ar vienas dienas pārtraukumiem.

“Tas nav labākais variants jutīgiem cilvēkiem,” saka medicīnas zinātņu kandidāts, terapeits un gastroenterologs Konstantīns Špačovs.

“Liela daļa no cilvēkiem magnētisko vētru sāk izjust jau 1-2 dienas iepriekš, un tad tikpat ilgs laiks ir nepieciešams, lai no šīs situācijas izkļūtu.

Tāpēc dažiem šīs vētras būs jūtamas nevis 4 dienas, bet visas 10: divas dienas pirms vētras, divas dienas pēc vētras, kā arī 21. un 23. novembrī starp tām. Tas var būt nopietns pārbaudījums, pat ja pati vētra nebūs spēcīga.”

Lasi vēl: Sēru vēsts: 41 gadu vecumā aizsaulē devies viens no Latvijas labākajiem sportistiem

Tāpēc sirds un neiroloģiskiem pacientiem var būt nepieciešama papildu terapija līdzās tam, ka viņi ļoti stingri lieto ierastos medikamentus. Piemēram, ja paaugstinās spiediens, draudot pāraugt hipertensijas krīzē, ir vērts lietot medikamentus tā ārkārtas samazināšanai.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment