Saeima pieņēmusi jaunus grozījumus: Turpmāk ar savu skaidro naudu nevarēsi rīkoties kā gribi

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, ja privātpersona pārvadā naudu pāri valsts robežai un kopējā summa ir lielāka par 10 000 eiro, tai ir jādeklarē summa, ja ir pamatotas aizdomas, ka pārvadājums varētu būt saistīts ar nelikumīgām darbībām.

Tomēr pat pēc summas deklarēšanas situācija ar to nebeidzas.

Ir svarīgi uzsvērt, ka minētais daudzums var atšķirties atkarībā no katra konkrētā gadījuma. Tas ir radījis bažas starp tiem, kas vēlas šķērsot valsts robežu.

Skaidrības labad šīs izmaiņas attiecas uz tiesību aktiem, kas attiecas uz “Ziņošanu par valūtu, kas šķērso valsts robežu”. Zīmīgi, ka Latvijas ārējā robeža aptver vairākas valstis.

Vai ir saprātīgi īstenot šos noteikumus pat ar mazākām naudas summām? Konkrētās iestādes amatpersonām ir tiesības pieprasīt skaidras naudas deklarāciju no jebkuras personas, kas iebrauc uz valsts ārējās robežas un pārskaita skaidrā naudā mazāk nekā 10 000 eiro, ja ir pamatotas aizdomas par noziedzīgu saistību ar naudu.

Personai, saņemot šo deklarāciju, tā ir nekavējoties jāaizpilda un ar savu parakstu jāpārbauda sniegtās informācijas patiesums. Valsts ieņēmumu dienests un Valsts robežsardze būs atbildīgās regulējošās iestādes par grozīto tiesību aktu ievērošanas nodrošināšanu. Taču svarīgi atzīmēt, ka Valsts robežsardzes jurisdikcija aprobežosies tikai ar to tranzīta punktu uzraudzību gar Latvijas ārējām robežām, kuros netiek veiktas muitas pārbaudes.

Attiecīgi tika pieņemts jauns likums, īpašu uzmanību pievēršot izmaiņu anotācijai. Šis skaidrojums akcentē šo jauno noteikumu nepieciešamību, lai mazinātu riskus, kas saistīti ar nelikumīgi iegūto līdzekļu apriti visā Eiropā, tostarp Latvijā.

Turklāt šīs izmaiņas attiecas uz katru valūtu. Tiesību aktos nepārraudzīta valūta ir skaidri raksturota kā naudas līdzekļi, kas tiek pārskaitīti bez pavadošām personām. Pirms tam bija prasība ziņot par valūtas pārvešanu pāri valsts robežām, ja tā pārsniedz 10 000 eiro.

Lasi arī: “Tas ir Oficiāli pieņemts!” No 1. Janvāra par to pašu iedzīvotājiem Tagad būs jāpārmaksā stipri vairāk!

Lasi arī : Latviju satricina sēru vēsts! Mūžībā devusies leģenda no slavenā seriāla Ugunsgrēks

Šo likuma korekciju ieviešanas mērķis bija pastiprināt cīņu gan pret sliktu lietu finansēšanu, gan noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā arī saskaņot šo likumdošanu ar Eiropas Savienības regulām. Kā norādīts anotācijā, likumā veiktās izmaiņas paredz jēdziena “skaidra nauda” precīzāku definīciju, kā arī atsevišķu administratīvu jautājumu risināšanu.

Pēc grozījumu autoru domām, jauno noteikumu ieviešana efektīvi risina aktuālos jautājumus.

 Arī interesanti:

Lielākās kļūdas, ko savā dzīvē var pieļaut katra zodiaka zīme 2023.gada decembrī

Indijas zēns zīlnieks Abigja Ananda ir sniedzis traku prognozi 2024/2025. gadam

Leave a Comment