Rinkēvičs Buenosairesā aicina Argentīnu, Kubu un Meksiku saukt pie atbildības Krieviju

2022. gada oktobrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ticies ar Argentīnas ārlietu ministru Santjago Kafiero, Kubas ārlietu ministru Bruno Rodrigesu Parrillu un Meksikas nacionālo koordinatoru Latīņamerikas un Karību valstu reģionālajiem mehānismiem un organizācijām Efrainu Guadaramu Peresu.

Buenosairesā, Argentīnā notika Eiropas Savienības (ES) un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas (CELAC) ārlietu ministru sanāksme.

Viņi pārrunāja veidus, kā uzlabot attiecības un efektīvāk strādāt kopā starptautiskajās organizācijās. Sarunā ar Argentīnas ārlietu ministru Latvijas ārlietu ministrs Argentīnu novērtēja kā līdzīgi domājošu partneri, ar kuru Latvija vēlas padziļināt attiecības gan divpusēji, gan ES-CELAC ietvaros, gan starptautiskajās organizācijās.

Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā būtiski ir sadarboties ar valstīm, kurām ir līdzīgi mērķi un vērtības. Atzinīgi vērtējam noslēgto divpusējo līgumu par sadarbību kultūras nozarē un saskatām potenciālu arī izglītības un ekonomiskās sadarbības stiprināšanā.

Ārlietu ministrs aicināja klātesošos apsvērt iespēju noslēgt līgumu par gaisa satiksmi starp Latviju un Argentīnu. Kubas ārlietu ministrs sacīja, ka ir gandarīts par pirms mēneša Havanā notikušajām pirmajām politiskajām konsultācijām. Viņš sacīja, ka ir gatavi strādāt pie konsultācijās apzinātajām sadarbības jomām, piemēram, klimata pārmaiņu apkarošanas tehnoloģijām, tūrisma attīstīšanai, augstākās izglītības, kultūras.

Latvija vēlētos noslēgt gaisa satiksmes līgumu ar Kubu. Atbalstu ES un Meksikas globālā līguma modernizācijai ārlietu ministrs pauda, ​​tiekoties ar Meksikas pārstāvi. Tas ļaus veidot ciešākas attiecības ar Meksiku un palīdzēs nodrošināt piegādes ķēžu stabilitāti.

E. Rinkēvičs arī uzsvēra Latvijas vēlmi atvērt divpusēju politisko dialogu, aicinot Meksiku ierasties Rīgā uz politiskajām konsultācijām. Ārlietu ministrs aicinājis Latvijas un Meksikas satiksmes ministrus uz sarunām par starpvaldību līgumu par gaisa satiksmi. E. Rinkēvičs pārrunāja sadarbību starptautiskajās organizācijās un atgādināja sarunu partneriem par Latvijas kandidatūru 2025.gada ANO Drošības padomes vēlēšanām. Viņš aicināja viņus atbalstīt.

Ārlietu ministrs ar Argentīnas, Kubas un Meksikas pārstāvjiem pārrunāja Krievijas agresiju Ukrainā. Viņš uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai jābūt vienotai, vēršoties pret centieniem graut vispārpieņemtās normas un citu valstu suverenitāti un teritoriālo integritāti.

Leave a Comment