Rīgas Tehniskā universitāte ieguvusi augstu vietu prestižā augstskolu novērtējuma rangā

Rīgas Tehniskā universitāte ir novērtēta kā ilgtspējīgākā universitāte Baltijas reģionā, liecina “QS World University Rankings: Sustainability 2023”.

Tā informē RTU Ārējās komunikācijas daļas vadītāja Dita Arāja. No visām skolām šajā reitingā RTU ieņem 451. vietu.

501.-550. diapazonā ierindojas arī Latvijas Universitāte. Igaunijas reitingos ietilpst Tartu Universitāte 501-550 un Viļņas Universitāte no Lietuvas.

Novērtējums “QS World University Rankings: Sustainability 2023” sastāv no divām daļām, kurās tiek novērtēta universitāšu ietekme uz vidi un sociālo problēmu risinājumi.

Šajā sadaļā tiek novērtēts, cik labi universitātei klājas vides ilgtspējības jomā savā darbībā, pētniecībā un mācībās. Pārskata sadaļa, kurā izvērtēta augstskolas sociālā ietekme, sniedz ieskatu augstskolas izglītības kvalitātē un sociālajā politikā.

Katrā sadaļā universitātes tiek sarindotas pēc dažādiem kritērijiem. Projekta sociālā ietekme tiks vērtēta, pamatojoties uz nodarbinātību, vienlīdzību, dzīves kvalitāti, ietekmi uz izglītību un zināšanu apmaiņu.

Izglītības ilgtspēja, institucionālā ilgtspēja un zinātnes ilgtspējība ietekmē vidi. RTU ietekme uz vidi ierindota kā augstākā starp visām vides ietekmēm, 421. vietā.

Universitātes stratēģiskajos plānos ietilpst ilgtspējīga, gudra un videi draudzīga universitātes attīstība. Lai veicinātu ilgtspējīgu resursu pārvaldību un palielinātu darbinieku un studentu izpratni par vides jautājumiem, RTU ir īstenojusi iniciatīvu “Zaļā Ķipsala”.

Šī iniciatīva mudina darbiniekus un studentus taupīt resursus un izmanto RTU zinātnieku inovācijas, lai izveidotu videi draudzīgāku pilsētiņu. Sociālās ietekmes sadaļā RTU ieņem 501+ vietu.

Augstskola veido motivējošu vidi darbiniekiem un studentiem, apzinoties, ka RTU galvenā uzmanība tiek pievērsta cilvēkresursiem. RTU jau vairākus gadus ir atzīta par “Ģimenei draudzīgu darba vietu”, kas apliecina RTU atbalstu darbiniekiem, lai viņi varētu sakārtot savus profesionālos pienākumus un ģimenes dzīvi.

RTU nodrošina darbiniekiem elastīgus darba apstākļus un izaugsmes iespējas, kā arī savā vadības modelī ir ieviesusi Eiropas Kvalitātes vadības fonda kvalitātes vadības sistēmu. Par savu darbu RTU saņēmusi četru zvaigžņu vērtējumu no EFQM.

Augstākais novērtējums augstskolas ietekmei uz vidi bija Luksemburgas Universitātei, ierindojot LU 415.vietā, bet sociālās ietekmes sadaļā ieņem 501+ vietu. QS World University Rankings: Sustainability 2023 ir pirmais šāda veida reitings, kurā novērtēts, kā universitātes rīkojas, lai risinātu globālas problēmas, piemēram, vides, sociālos un pārvaldības jautājumus.

Leave a Comment