Igaunija cenšas ietaupīt naudu, nepērkot vairāk Covid-19 vakcīnu, nekā nepieciešams

Covid-19 pandēmijas kulminācijā valstis centās nodrošināt savus iedzīvotājus ar vakcīnām, parakstot milzīgus līgumus ar vakcīnu ražotājiem.

Tagad, kad pandēmija ir beigusies, pieprasījums pēc vakcīnām ir mazāks, bet uzņēmumiem joprojām ir jāpilda savi līgumi. Pastāv risks, ka daudzas valstis iegādāsies daudz vairāk vakcīnu, nekā tām patiesībā būs nepieciešams.

Igaunija saskaras ar līdzīgu problēmu, kur, iespējams, nāksies norakstīt vai ziedot neizmantotās vakcīnas, ja nevarēs pārskatīt līgumus ar ražotājiem.

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo, ka līdz gada beigām valsts plāno saņemt papildu 550 000 vakcīnas devu. Tomēr pēdējā mēneša laikā ir izlietotas tikai aptuveni 20 000 devu.

Igaunija saņēmusi aptuveni 4,2 miljonus devu, no kurām vairāk nekā divi miljoni ir izlietoti, bet pusmiljons ir ziedots citām valstīm.

Igaunija no dažādiem ražotājiem ir pasūtījusi 6,7 miljonus Covid-19 vakcīnas devu. Dažas no piegādātajām vakcīnām tuvojas to derīguma termiņa beigām. Piemēram, Igaunijā esošās 200 000 “Pfizer” ražotās vakcīnas devas beigsies janvārī.

Ja pētījumi liecina, ka vakcīna joprojām ir efektīva, iespējams, ka ir pagarināts derīguma termiņš. Baltijas valstu premjerministri aprīlī brīdināja Eiropas Komisiju, ka viņu noliktavās ir pārāk daudz neizmantoto Covid-19 vakcīnu un ka tās visas nevarēs izmantot.

Baltijas valstis lūdz Eiropas Komisiju vēlreiz paskatīties uz līgumiem, ko tā noslēgusi ar Covid-19 vakcīnu ražotājiem. Eiropas Savienības veselības komisāre Stella Kirjakidu šonedēļ viesojās Igaunijā un sacīja, ka ES dalībvalstis ir atbildīgas par līgumu parakstīšanu ar vakcīnu ražotājiem, tāpēc tām ir jāuzņemas daļa atbildības. Kirjakidu sacīja, ka viņam izdevies vienoties ar Pfizer/BioNTech un Moderna, lai vakcīnas, kurām bija paredzēts piegādāt gada pirmajā pusē, tiktu piegādātas vēlāk, septembrī un līdz gada beigām.

Viens no veidiem, kā atrisināt Covid-19 vakcīnu piegādes problēmu, ir pagarināt piegādes periodu vēl uz pāris gadiem. Igaunijas veselības ministrs Pētersons norāda, ka notiek sarunas ar vakcīnu ražotājiem, taču jāsaprot arī viņu problēmas: lai izpildītu līgumus par vakcīnām, šie uzņēmumi ir ieguldījuši lielus līdzekļus ražošanas jaudas palielināšanā.

Leave a Comment