Reti kurš šo zina! Kāpēc dārzs bez saulespuķēm nav dārzs: dārzniece atklāj šo ziedu neticamās spējas

Foto – Pixabay

Saulespuķes ir ne tikai skaisti un krāsaini ziedi, bet arī augi, kas jūsu dārzam var sniegt daudz priekšrocību. Un viena no šo ziedu īpašībām ir patiešām neaizstājama un ļoti, ļoti vērtīga.

Dārzniece Ambera Bendže atklājusi, kādas ir saulespuķu priekšrocības dārzā un kāpēc tieši tās viņa ir izvēlējusies iestādīt arī savā dārzā.

Viņa aicina – audzējiet saulespuķes savā dārzā, jo šie koši krāsainie ziedi ne tikai dāvā saules gaismu un padara dārzu “dzīvespriecīgu”, bet arī piesaista derīgos kukaiņus, piemēram, bites, kas palīdz apputeksnēt citus augus.

Tāpat arī saulespuķes var kalpot kā dabiska barjera pret vēju, aizsargājot citus – trauslākus dārza augus.

Foto – Pixabay

Bet saulespuķu “burvju” īpašība ir cita – kā izrādās, tās spēj no augsnes izvadīt smagos metālus, izmantojot procesu, ko sauc par fitoremediāciju. Tā ir dabiska piesārņotas augsnes un ūdens attīrīšanas metode, kurā augi absorbē, uzkrāj vai pārveido “sliktos” elementus, piemēram, svinu, kadmiju un dzīvsudrabu, mazāk kaitīgās formās. Saulespuķes, pateicoties to spējai absorbēt smagos metālus caur sakņu sistēmu, ir efektīvs līdzeklis augsnes kvalitātes uzlabošanai un ekoloģiskā līdzsvara atjaunošanai piesārņotās teritorijās.

Lasi vēl: Beidzot cīņa ar nezālēm dārzā ir beigusies. 4 metodes, un nezāļu vairs nav, un tas pateicoties kaimiņu padomam

Tātad, tās spēj absorbēt smagos metālus, piemēram, svinu, arsēnu un urānu no augsnes.
Pēc uzsūkšanās smagie metāli tiek uzkrāti augu audos, jo īpaši saknēs, stublājos un lapās. Laika gaitā smago metālu koncentrācija augsnē samazinās, jo augs turpina absorbēt šos piesārņotājus.

Foto – Pixabay

Ir zināms, ka saulespuķes tika izmantotas, lai attīrītu augsni arī no radioaktīvā piesārņojuma pēc Černobiļas katastrofas. Tās stāda arī dažādās piesārņotās teritorijās, piemēram, bijušajās rūpniecības teritorijās, lai samazinātu augsnes toksiskumu.

Leave a Comment