Pret laikapstākļiem jūtīgiem cilvēkiem jābūt gataviem: maija salnas nomainīs sasilšana

Neparasti auksts laiks Austrumeiropā 2024. gada maijā ir saistīts ar ciklonisko virpuli, kas atnesa aukstumu un nokrišņus, tostarp sniegu, daudzviet reģionā.

Taču pirms nedēļas nogales beigām temperatūra paaugstināsies. Meteorologi noskaidroja, kad gaidāma sasilšana un kam gatavoties.

Kad aukstuma ciklonu nomainīs siltais laiks

Pārbaudi savas zināšanas par Eirovīziju!

Cik labi tu pārzini Eirovīzijas dziesmu konkursu? Noskaidro, atbildot uz jautājumiem! 

1 / 3

Kurā gadā Latvija pirmo reizi piedalījās Eirovīzijas dziesmu konkursā?

2 / 3

Kurš dziedātājs pārstāv Latviju šī gada Eirovīzijas dziesmu konkursā?

3 / 3

Kurā valstī šogad notiek Eirovīzijas dziesmu konkurss?

Your score is

The average score is 58%

0%

Maija sākumā visu Austrmeiropu piemeklēja neierasti bargs aukstums. Sniegs pārklāja daļu reģiona. Pat Eiropas dienvidos, kur maijā vasara jau ir pašā plaukumā, kļuva ievērojami aukstāks.

 

Par maija salnu cēloņiem pastāstīja Iļja Ribalčenko, ONF ekologs un eksperts:

“2024. gada maijā Austrumeiropas centrālajā daļā novēroto neparasti auksto laiku izraisīja ciklonu virpulis. Šī meteoroloģiskā parādība izraisīja zemāku temperatūru un nokrišņus, tostarp sniegu.”

Lasi vēl: Zvaigznes pareģo 3 zīmes, kas no 9. līdz 13. maijam pārņem nabadzības tornado

Cikloni veidojas fronšu krustpunktā, kur saskaras aukstā un siltā gaisa masas. Zemes rotācijas un temperatūras atšķirību ietekmē gaiss virpuļo, veidojot zema spiediena zonu ciklona centrā. Ciklona tuvošanos var atpazīt pēc perimetriskiem mākoņiem un spiediena krituma, skaidroja eksperts.

“Ciklona siltajā sektorā ir silts un mitrs laiks, savukārt aukstajā sektorā ir auksts, vējains un mākoņains. Ciklona centrā gaiss paceļas un atdziest, izraisot tajā esošo ūdens tvaiku pārvēršanos mākoņos. Šādā veidā nokrišņi nokrīt lietus vai sniega veidā.”

Pēc ekologa domām, var sagaidīt, ka pēc aptuveni 10. maija beigsies nenormāli aukstais laiks, gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies un nakts salnas izzudīs. Jau nedēļas nogalē, 11. un 12. maijā, temperatūra nebūs zemāka par nulli.

Bet kas tiek solīts Latvijai? Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment