Pret hronisku nogurumu derēs augi, masāža, pat elpošana

Vizītē pie ārsta
Ja ar šīm sūdzībām esat nolēmis doties uz medicīnas iestādi, jāsagatavojas nogurdinošai un apnicīgai staigāšanai pa dažādu speciālistu kabinetiem.

Hroniska noguruma gadījumā analīzes un instrumentālās izmeklēšanas metodes (kardiogramma, elektroencefalogramma u. c.) var būt arī normas robežās, ja, protams, jums nav vēl kāda cita hroniska kaite.

Kad hroniskā noguruma sindroma diagnoze noteikta, ārsts, visticamāk, izrakstīs tricikliskos antidepresantus un citas zāles ar ļoti gudriem un grūti izrunājamiem nosaukumiem. Šie preparāti samazina nervu un garīgo spriedzi: novērš depresijas pazīmes, uzlabo miegu, mazina sāpes un sasprindzinājumu muskuļos.

Izteiktu nervu sistēmas un miega traucējumu gadījumos parasti iesaka arī dienas trankvilizatorus, piemēram, rudotelu. Visus šos līdzekļus pārdod tikai ar recepti, bet devu ārsts katram pacientam nosaka individuāli.

Gandrīz vienmēr novērojama arī imūnsistēmas pavājināšanās. Ja ārsts to konstatēs, viņš izrakstīs imūnmodulatorus un vitamīnu kompleksus ar mikroelementiem. Savukārt īpaši smagos gadījumos ārsts var ieteikt ārstēšanos klīnikā.

Fitoterapija
Pret paaugstinātu uzbudinātību
* Ēdamkaroti sasmalcinātu baldriāna sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 20 minūtes nostādina, tad izkāš. Lieto karstu pa glāzei pirms gulētiešanas. Ārstēšanās kurss – trīs nedēļas. Minimālais pārtraukums starp kursiem – viens mēnesis.

Pret miegainību un vārgumu
* Pusi ēdamkarotes sasmalcinātu piparmētras lapu aplej ar glāzi karsta vārīta ūdens, nepārtraukti maisot, 15 minūtes karsē ūdens peldē, 45 minūtes atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad izkāš. Dzer siltu pa pusglāzei 2 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas.

* Sajauc vienādās daļās kazeņu saknes, raudeņu lakstus, melisas un nātru lapas. Ēdamkaroti sasmalcinātā maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15–20 minūtes nostādina, tad izkāš. Dzer pa glāzei 3 reizes dienā.

Imunitātes paaugstināšanai un nervu sistēmas darbības stabilizēšanai
* Saberž 5 ēdamkarotes irbeņu ogu, maisot aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens, 4 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss – viens mēnesis.

Pret sāpēm muskuļos, sirdī
* Sajauc pa 2 ēdamkarotēm piparmētras lapas un piecdaivu māteres lakstus, pa ēdamkarotei baldriāna saknes un apiņu rogas. Maisījumu aplej ar litru verdoša ūdens, maisot 15 minūtes karsē ūdens peldē, tad atdzesē un izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā. Ārstēšanās kurss – divas nedēļas. Pēc mēnesi ilga pārtraukuma kursu var atkārtot.

Pret pastiprinātām nervu slodzēm un profilaksei pret nervu un emocionālu uzbudinājumu
* Tējkaroti kāpostu sēklu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 10 minūtes karsē uz lēnas uguns, silti ietin, 30 minūtes nostādina, tad izkāš. Dzer pa 2 malkiem 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Bioloģiski aktīvo punktu masāža
Pret hronisku nogurumu labi palīdz aktīvo punktu masāža.
* Pirmais punkts atrodas kāju pēdu apakšdaļā 5–6 cm zem vidējā pirksta pamatnes. To masē ar labās rokas īkšķi, izdarot apļveida kustības pulksteņa rādītāja virzienā.
Pamazām uzspiedienu pastiprina, līdz punktā jūtama viegla pulsācija. Pēc tam uzspiediena stiprumu pakāpeniski samazina.

* Otrais punkts atrodas plecu vidusdaļā pašā augstākajā vietā – 2,5–5 cm no kakla pamatnes. Šos punktus masē ar vidējo pirkstu, uzspiežot ne pārāk spēcīgi.
Punkti jāmasē 3 reizes dienā, procedūras ilgums – 3 minūtes.

Elpot caur… pirkstiem
Reizēs, kad kaut kas nomāc, nedod mieru uzmācīgas domas vai neatrisinātās problēmas, jācenšas atslābināties un iespējami spilgtāk iztēloties, ka elpošana notiek… caur labās kājas pirkstiem. Jāmēģina pat sajust, kā gaiss aizplūst līdz plaušām, tad virzās atpakaļ un arī izplūst caur pirkstiem. Vingrojumu izpilda 3 reizes pēc kārtas. Tad to pašu atkārto ar kreiso kāju, bet pēc tam – ar katru roku.

Leave a Comment