Pēcpusdienā Latvijā šajos reģionos izsludināts oranžais brīdinājums par ļoti spēcīgu negaisu un ne tikai!

 

Lai gan spēcīgi negaisi Latvijā nav tik bieži kā dažos citos pasaules reģionos, to ietekme var būt ļoti nopietna.

Magnētiskās vētras 2024. gada jūnijā: vasaras sākumā būs ļoti vētrains laiks

Pateicoties modernām tehnoloģijām un prognozēšanas metodēm, sinoptiķi spēj savlaicīgi brīdināt par tuvojošiem negaisiem, ļaujot cilvēkiem sagatavoties un veikt nepieciešamos piesardzības pasākumus. Tomēr, neskatoties uz to, negaisi joprojām ir viens no dabas spēkiem, kas var radīt ievērojamus izaicinājumus un apdraudējumus.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izsludinājis oranžā līmeņa brīdinājumu par spēcīgu pērkona negaisu, kas gaidāms sestdienas pēcpusdienā.

 

Pērkona lietusgāzes dažviet būs ļoti stipras, tās pavadīs krusa, un vējš negaisa laikā brāzmās sasniegs 15-19 metrus sekundē (m/s). Negaiss pierims nakts pirmajā pusē. Brīdinājums būs spēkā no 1. jūnija pulksten 13 līdz 22.

Oranžais brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri dotajā reģionā ir salīdzinoši reti, un ir jābūt gataviem iespējamajiem postījumiem un zaudējumiem.

LVĢMC aicina būt gataviem ļoti stipram pērkona negaisam, un, ja iespējams, nekavējoties meklēt patvērumu slēgtās telpās, kā arī sekot atbildīgo institūciju norādījumiem.

Lasi vēl: Būs īstas lietusgāzes: sinoptiķi prognozē nebeidzamu lietu no 1. jūnija – siltumu negaidiet

Pērkona negaiss būtiski ietekmēs āra aktivitātes, tāpēc drošības apsvērumu dēļ ir nepieciešams izvērtēt, vai nav jāatceļ vai jāpārceļ uz vēlāku laiku plānotie ārā notiekošie pasākumi. Īpaši piesardzīgiem jābūt vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei.

Esi uzmanīgs!

Ja sīpolu spalvas dzeltē: lūk, kas jums ātri jādara, lai glābtu savu ražu

Leave a Comment