Pēc šiem augiem nekad dobē nestādiet ziemas ķiplokus: šī kļūda dārzniekiem laupīs visu ķiploku ražu

Ziemas ķiploki jāstāda nevis tur, kur dobes ir brīvas, bet gan tur, kur tie augs lieli.

Daudzi dārznieki stāda ziemas ķiplokus, lai agrāk novāktu ražu. Taču ir svarīgi saprast, ka ne pēc jebkura dārzeņa vai garšauga tie augs. Mēs jums pastāstīsim, pēc kādām kultūrām nedrīkst stādīt ķiplokus zem ziemājiem un kur tie dos lielisku ražu.

Pēc kā nedrīkst stādīt ziemas ķiplokus

Pēc ķiplokiem

Lielākā daļa dārzkopju ar pieredzi zina, ka ķiplokus nevar stādīt divus gadus pēc kārtas tajā pašā vietā. Dārzenis augs mazs un būs bezgaršīgs, jo viņa “radinieks” jau būs paņēmis no augsnes visas barības vielas.

Pēc sakņaugiem

Kāpēc ķiplokus nevar stādīt pēc burkāniem? Vai pēc bietēm? Pastāv augsekas noteikums: pēc sakņaugiem stāda tikai tos kultūraugus, kas dod virsaugu, un – otrādi.

Fakts ir tāds, ka sakņaugi, ņemot vērā to barības vielu ieguves īpatnības, no augsnes paņem daudz barības vielu, kas būs nepieciešamas ķiplokiem. Tāpēc izvairieties stādīt ķiplokus vietās, kur agrāk auga kartupeļi, burkāni, sīpoli, bietes, redīsi.

Tāpat nav ieteicams stādīt ķiplokus sīpolu un kartupeļu vietā, jo starp šīm kultūrām pastāv slimību (piemēram, nematodes, fuzārijas u. c.) “apmaiņas” risks.

Pēc garšaugiem

Ķiplokus nav ieteicams stādīt dobēs, kur auga pētersīļi un dilles, kā arī pēc bazilika, rozmarīna, timiāna. Šie augi augsnē atstāj eļļu un ķīmisko elementu pēdas, kas var negatīvi ietekmēt ķiplokus.

Pēc tomātiem, paprikas un baklažāniem

Zem ķiplokiem nav ieteicams izmantot dobes, kurās ir bijuši tomāti, paprikas, baklažāni – augsnē var uzkrāties dažādas kaites un dārzeņi no tās izvelk ķiploku augšanai nepieciešamās vielas.

Tāpat nevajadzētu stādīt ziemas ķiplokus vietās, kur šogad esat ieveduši kūtsmēslus.

Lasi vēl: Vienkāršākā recepte gurķu pagatavošanai ziemai burkās bez sterilizācijas

Pēc kā stādīt ziemas ķiplokus

Ķiploki labi aug pēc patisoniem, kabačiem, ķirbjiem, kāpostiem, gurķiem un pākšaugiem – šie dārzeņi dod labu ražu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Ja runājam par to, kāda augsne ziemas ķiplokiem patīk – tai jābūt neitrālai vai ar samazinātu skābumu un mērenu mitruma līmeni. Stādīšanai izvēlieties labi apgaismotas vietas un izvairieties no zemienēm un vietām, kur uzkrājas mitrums.

 

Leave a Comment