Pēc pārmērīga karstuma viļņa mums tuvojas lietusgāzes un pērkona negaiss: jaunākā prognoze

— Kad karstums nāk uz Eiropas teritoriju, visi sāk sūdzēties: kā šis karstums mūs ir nogurdinājis. Tagad kļūst vēsāks, pēc nedēļas visi sūdzēsies: vasara ir beigusies. Vai varat mūs mierināt, vai joprojām būs karsts? Vai vasara nav beigusies?

— Meteorologi vasarā vienmēr atbild uz diviem jautājumiem. Kad beidzot pienāks īsta vasara? Un otrkārt: kad beigsies šis neciešamais karstums? Vēl vakar tādi jautājumi tika uzdoti. Tagad mērenajos platuma grādos temperatūra būs klasiska.

Dienvidos temperatūra joprojām būs karsta, lai gan pazemināsies par 2-3 grādiem, bet būs 37 grādi, nevis 40. Joprojām ir ļoti karsts. Un pēc aprēķiniem karstuma viļņu un karstuma viļņu periodi tiek prognozēti arī jūlija beigās un augustā. Tāpēc, jā, mierināšu, laiks joprojām būs karsts.

Īpašas bažas eksperts pauda, ​​ka šā gada jūnijs bija trīspadsmitais mēnesis pēc kārtas ar rekordaugstu temperatūru. Iepriekšējo reizi līdzīga situācija bija 2015.gadā, taču pašreizējās temperatūras novirzes ievērojami pārsniedz toreiz reģistrētās.

Speciālists arī norādīja uz siltumnīcefekta gāzu koncentrācijas pieaugumu atmosfērā līdz nebijušam līmenim. Šajā sakarā viņš aicināja paātrināt un pastiprināt pasākumus siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai, lai mazinātu klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi.

Bet kas gaidāms Latvijā?

Brīvdienās Latvijā saglabāsies silts laiks, taču dažviet iespējams lietus un pērkona negaiss, liecina prognozes.
Lielākoties sestdien un svētdien būs saulains, bet valsts centrālajā un austrumu daļā varētu būt īslaicīgs lietus un pērkona negaiss.

Naktīs temperatūra būs no 11 līdz 15 grādiem, piekrastē līdz 16–18 grādiem, savukārt pēcpusdienās tā sasniegs 22–26 grādus, piekrastē ap 20 grādiem.

Lasi vēl: 21.07.24 enerģētiski jaudīgs dziļu pārvērtību pilnmēness, svarīgas darbības un “ragu” nomešana: kā pavadīt periodu uz veiksmi

Dominēs lēns ziemeļrietumu un rietumu vējš, bet negaisa laikā tas var būt brāzmaināks.

Jaunās nedēļas sākumā laiks kļūs karstāks. Pirmdien un otrdien temperatūra sasniegs 24–29 grādus, piekrastē būs vēsāks. Pirmdiena, visticamāk, būs sausa un saulaina visā valstī, bet otrdien dažviet var parādīties negaisa mākoņi.

 

Leave a Comment