Pasaulei tuvojas klimata fenomens, kurš sev līdzi atnesīs virpuļviesuļus un skarbus apstākļus – kā ar Latviju?

Pasaules klimata sistēmā šobrīd notiek pārmaiņas – pēc pusotra gada dominances “El Niño” gatavojas nodot stafeti “La Niña”. Speciālisti prognozē, ka šī “meitene” būs ļoti skarba, nesot spēcīgas viesuļvētras Atlantijas okeānā. Vai šis globālais klimata fenomens ietekmēs arī Latviju?

“El Niño – dienvidu svārstības” jeb ENSO (El Niño-Southern Oscillation) ir viena no lielākajām svārstībām zemes klimatiskajā sistēmā. ENSO cikls ietver siltās un aukstās ūdens virsmas temperatūras fāzes Klusā okeāna tropiskajā centrālajā un austrumu daļā. “El Niño” ir siltā fāze, savukārt “La Niña” ir aukstā.

Tulkojumā no spāņu valodas šie nosaukumi nozīmē “puisēns” un “meitene”. Kad beidzas “puisēna” laiks, sākas “meitenes” valdīšana, un cikls turpinās. Mēs jau esam apskatījuši, kas ir “El Niño” un “La Niña”, un kā tie ietekmē pasaules klimatu.

2023.gada sākumā noslēdzās iepriekšējais “La Niña” periods, kas bija neparasti ilgs un spēcīgs, dodot vietu “El Niño”, kurš izraisīja vairākus karstuma rekordus. Tagad notiks atkal pārmaiņas, un klimata speciālisti negaida neko labāku – ASV tiek prognozēta kārtējā ārkārtīgi karstā vasara, bet Atlantijas okeānā plosīsies spēcīgas viesuļvētras ar augstu nokrišņu līmeni.

ASV Nacionālā okeāna un atmosfēras pārvalde (NOAA) prognozē, ka pāreja no “El Niño” uz neitrālo periodu notiks jūnijā, un “La Niña” ar 49% varbūtību varētu sākties starp jūniju un augustu vai starp jūliju un septembri (69% varbūtība).

Bet kā ar Latviju?

Lasi vēl: Veronika piebrauca pie savas vasarnīcas Ropažos. Bet tad viņa ieraudzīja ko tādu, kas lika matiem burtiski sacelties stāvus!

La Niña tieši neietekmē Latviju, jo tā ir saistīta ar jūras virsmas temperatūras izmaiņām Klusajā okeānā, kas galvenokārt ietekmē laikapstākļus un klimatu reģionos, kas atrodas tuvāk Klusajam okeānam. Tomēr La Niña var netieši ietekmēt Latviju un citus Eiropas reģionus caur globālo klimata sistēmu.

La Niña var mainīt globālos laikapstākļu modeļus, kas savukārt var ietekmēt arī Eiropu. Piemēram, La Niña var izraisīt aukstākas ziemas Ziemeļeiropā, tai skaitā Latvijā, jo tā var veicināt aukstāka gaisa masām pārvietošanos uz šiem reģioniem.

Papildus tam, La Niña var ietekmēt Atlantijas ciklonu aktivitāti, kas var mainīt nokrišņu daudzumu un vēja stiprumu Latvijā. Tādēļ, lai gan La Niña tiešā veidā neskar Latviju, tās ietekme uz globālo klimatu var radīt izmaiņas arī Latvijas laikapstākļos.

 

Leave a Comment