Novērots un iemūžināts pamatīgs virpuļviesulis; šie kadri gan uzdzen šermuļus

Latvijā virpuļviesuļi, lai gan reti, ir novēroti. Tā kā Latvija atrodas tālu no tipiskajiem tornado rajoniem, kas ir izplatīti Amerikas Savienoto Valstu centrālajā un dienvidu daļā, virpuļviesuļi šeit parādās retāk un parasti ir mazāk intensīvi.

Tomēr ir bijuši gadījumi, kad virpuļviesuļi ir radījuši postījumus un piesaistījuši sabiedrības uzmanību.

Piemēram, 2001. gada 28. jūnijā notika viens no plašāk zināmajiem virpuļviesuļiem Latvijā, kas skāra Jēkabpili un tās apkārtni. Šis tornado radīja ievērojamus postījumus – tika nolauzti koki, norauti jumti un sabojātas ēkas.

Vēl viens ievērojams virpuļviesulis tika novērots 2012. gada 7. augustā, kad Rīgā, Ķengaragā, tika reģistrēts virpuļviesulis, kas radīja postījumus vietējiem objektiem.

Bet kur tagad tika iemūžināts virpuļviesulis?

Meteorologs Kairo Kitsaks stāsta, ka neparasto skatu viņš novērojis Simūnā, Rietumviru apriņķī, plkst. 15.36 pēc vietējā laika. Viņš izsaka sajūsmu par šo notverto brīdi un atzīmē, ka “šī esot bijusi pirmā reize viņa meteorologa karjerā, kad viņam izdevies ko tādu iemūžināt”.

“Visas dabas parādības vienmēr novērotas Simunā. Iespējams, Jums drīz būs jāapsver pārcelšanās uz turieni,” saka kāda Igaunijas iedzīvotāja. Tāpat citi cilvēki izteikuši sajūsmu meteorologam, uzsverot, ka “notvertie kadri ir brīnišķīgi” un “šis bijis samērā liels virpuļviesulis”.

Lasi vēl: Tikko izskanēja sēru vēsts; Pirms pāris dienām mūžībā aizsaukts ļoti talantīgs Latvijas mākslinieks

Arī Latvijā pagājušajā nedēļā, 20. maijā, tika novērota interesanta dabas parādība, kas tautā pazīstama kā velna slota. Kā liecina video fonā dzirdamajā Latvijas Radio “Dienas programmā” Arta Zviedra fiksētais laiks, video tika uzņemts plkst. 14.44, kad Latvijā sāka parādīties pirmās lietus lāses.

 

Leave a Comment