Noslēpums slēpjas vienkāršībā: Lai tomāti vienmēr būtu lieli un neplaisātu

Lai jūsu iecienītie tomāti vienmēr izaugtu lielāki un arī ātrāk nogatavotos, sagatavosim tiem veselīgus dzērienus:

10 litriem ūdens pievienosim 3-4 pilienus joda. Tomātu augi jālaista tieši zem saknes vienreiz nedēļā, rēķinot 1,5-2 litrus šķīduma katram augam;

200 litrus lielu mucu par 1/3 piepilda ar nātrēm un pieneņu lapām. Pievieno spaini kūtsmēslu, pārlej ar ūdeni. Lai paātrinātu rūgšanas procesu, mucu pārsedz ar plēvi. Mēslojums būs gatavs pēc 10 dienām. Pirms lietošanas iegūto mēslojumu atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:10 un laista, rēķinot 3-4 litrus uz kvadrātmetru.

Pirmo tikko iestādītu stādu laistīšanu veiciet pēc 7-10 dienām. Neaizmirstiet irdināt un mulčēt augsni. Bet lai izvairītos no fitoftorozes jeb brūnās puves divas nedēļas pēc stādu izstādīšanas, noteikti apstrādājiet tos ar briljantzaļo. Šķīdumu varat pagatavot 1 litram ūdens pievienojot 1 pilienu briljantzaļā. Ar šādu šķīdumu augus var apstrādāt ik pēc divām nedēļām.

Mani tomātu audzēšanas noslēpumi

Jau daudzu gadu garumā es nodarbojos ar dārzkopību, un mana interese pret tomātu audzēšanu aizvien pieaug. Ar laiku esmu uzkrājusi milzīgu pieredzi, pateicoties kurai es nevaru vien nopriecāties par savām lieliskajām tomātu ražām!

Vēlos dalīties savā pieredzē arī ar jums:

Pirmkārt jums būtu jāizaudzē labi un stipri stādi. Ir svarīgi izvēlēties tikai kvalitatīvas sēklas. Labāk uzreiz sēt atsevišķos podiņos. Ja jūs esat iesējuši kastītē, tad dēstus piķējiet pa taisno siltumnīcā ar 15 cm atstarpēm starp augiem un pārsedziet ar vieglu agroplēvi. Līdz ar siltuma iestāšanos pārklājumu aizvāc, bet paaugušos tomātu stādiņus izretina.

Otra ne mazāk svarīga lieta ir tas, ka es vienmēr veidoju tikai vienu dzinumu. Pazarītes izlauž reizi trijās dienās, noplēs arī visas lapas, kas atrodas zemāk par pirmo ķekaru. Vienai saknei ir jābaro tikai viens dzinums. Savādāk visus savus spēkus augs patērēs dzinumu un zaļās masas audzēšanai, nevis augļu briedināšanai.

Tiklīdz rūmi sagurs turēties vertikāli, tie ir jāpiesien ar auklām, kuru gali jānostiprina pie augšējām kārtīm. Dzinumam augot, to vienkārši pietin pie auklas. Tiklīdz sāks veidoties augļi, smagākos ķekarus arī piesien, savādāk palielināta svara ietekmē var tikt traucēta barības vielu piegāde. Zem apakšējiem ķekariem var palikt koka dēlīšus, lai augļi negulētu uz zemes.

Vidēji vēlas šķirnes, it īpaši plūmju tomāti dod īpaši blīvi ziedošus ķekarus. Nokniebjot liekos ziediņus un atstājot ķekarā vien pirmos 5-7, bet lielaugļu šķirnēm 2-3, palikušie augļi nobriedīs ātrāk.

Kad uz dzinuma izveidosies 5 ķekari, ir jāizkniebj galotnīte, atstājot vien 3 lapas virs augšējā ķekara. Augšanas pumpura vietā visu vasaru aktīvi veidosies jaunas dzinumu galotnes, kuras arī noteikti jāizkniebj. Jūs vienalga nepaspēsiet iegūt no tiem ražu.

Pazarītes jāizkniebj bez žēlastības! Kopš izstādīšanas brīža un visu vasaru jālikvidē ar dzinumi, kas veidojas pie auga saknēm vai aug no pazarītēm. Mēs nedzīvojam Brazīlijā, un tāpat nespēsim sagaidīt no tiem ražu.

Lai izvairītos no fitoftorozes, ir jācīnās ar pārlieku lielu mitrumu siltumnīcā: tā noteikti jāvedina un laistīšana jāveic tikai zem saknes.

Jūlija beigās jāveic pēdējā,liela laistīšana, un augsne jāmulčē ar salmiem vai skaidām.

Augļi jāvāc savlaicīgi, it īpaši no apakšējiem ķekariem. Ja augļiem vēl nav raksturīgā spīduma, tie joprojām ir briešanas stadijā. Līdz ko tie sasnieguši optimālu izmēru un ieguvuši spīdumu – tātad, tos var novākt. Tie nogatavināsies kastēs un būs tikpat garšīgi kā tie, kas sārtojās uz krūma.

Jāizgriež visu lieko: noražojušie ķekari, nodzeltējušās lapas un visas lapas, kas atrodas zemāk par augļu ķekariem. Augi, no kuriem novākti visi augļi, nekavējoties jānogriež. Tādējādi siltumnīcā būs vairāk gaismas un gaisa citu augļu nogatavināšanai.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment