Nosauktas 6 lietas, ko nekad nevajadzētu darīt pērkona negaisa laikā

Vasarā neiztikt bez lietus un negaisa. Lai pasargātu sevi no zibens un citām ar vasaras laikapstākļiem saistītām problēmām, ir jāievieš noteikti paradumi.

Runa ir par sešiem meteorologu noteikumiem, kas būtu jāievēro sliktu laikapstākļu laikā.

Neuzturieties ārā pērkona negaisa laikā

Negaisa laikā no zibens nav drošas vietas ārā. Visdrošākā vieta ir vai nu stabila ēka, vai automašīna. Iemesls ir tāds, ka zibens radītais elektriskais izlādiņš izies cauri automašīnas metāla virsbūvei vai mājas santehnikai un elektrībai.

Neignorējiet pērkonu

Ja esat pietiekami tuvu, lai dzirdētu pērkonu, jūs faktiski esat pietiekami tuvu, lai jums trāpītu zibens. Tas nozīmē, ka nav ieteicams palikt ūdens tilpnē vēl dažas minūtes, vērojot vētru tālumā, vai sēdēt ārā, spēlējot futbolu, līdz sāk līt. Zibens var trāpīt 16 līdz 24 kilometru attālumā no negaisa epicentra.

Neturiet rokās vadu elektroniku

Negaisa laikā, pat atrodoties mājoklī, nevajadzētu runāt pa vadu telefonu, lietot pieslēgtu datoru vai spēlēt videospēles ar vadu konsolēm. Tas attiecas arī uz mājas trenažieriem, matu fēniem, putekļu sūcējiem un visu pārējo, ko var pieslēgt elektrības kontaktligzdai.

Neslēpieties zem kokiem vai nestabilām konstrukcijām

Koks faktiski piesaistīs zibeni, jo tas ir viens no augstākajiem objektiem tuvumā. Arī slēpšanās zem lapenes, segtas verandas vai paviljona nav laba ideja negaisa laikā.

Neejiet cauri stāvošiem ūdeņiem

Staigāšana pa stāvošu ūdeni var palielināt zibens spērienu risku, līdzīgi kā pērkona negaisa laikā atrasties baseinā vai okeānā.

Izvairieties no tekoša ūdens lietošanas

Negaisa laikā vajadzētu izvairīties arī no tekoša ūdens lietošanas, neatkarīgi no tā, vai esat dušā, vannā vai mazgājat traukus. Elektrība var izplūst caur ūdeni santehnikas ierīcēs un šādā veidā iekļūt jūsu mājoklī vai ēkā.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Ko darīt, ja iespēris zibens

Ja jums vai kādam citam iespēris zibens, ir svarīgi rīkoties ātri. Tiek lēsts, ka 90 % cietušo patiešām izdzīvo, tāpēc ir svarīgi nekavējoties izsaukt neatliekamās palīdzības dienestus un sniegt pirmo palīdzību. Nevajag arī baidīties pieskarties cilvēkam, kurš ir saņēmis zibens triecienu, jo tie nesatur tādu elektrisko lādiņu.

 

 

Leave a Comment