No rītdienas: Sinoptiķi nākamnedēļ sākot no 14.augusta sola ekstremālus laikapstākļus

Sinoptiķi nākamnedēļ sākot no 14.augusta prognozē ekstremālus laikapstākļus. Tas augusta beigām ir pavisam neraksturīgi. 

Pēdējā laika notikumi un laikapstākļi Latvijā raisījuši diskusijas par klimata pārmaiņu ietekmi uz Latviju. Daļa iedzīvotāju norāda, ka ekstrēmi laika apstākļi Latvijā brīžiem bijuši vienmēr, bet otra diskusijas puse norāda uz to , ka tagad šādi notikumi ir daudz intensīvāki un regulārāki.

Klimata pārmaiņas attiecas uz ilgtermiņa izmaiņām zemes atmosfēras un okeānu vidējās temperatūras, kā arī citos klimatiskos rādītājos. Šo izmaiņu iemesli var būt daba, piemēram, vulkānu izvirdumi un saules starojuma svārstības, kā arī cilvēka darbības, piemēram, siltumnīcefekta gāzu emisijas. Šobrīd vislielāko bažu iemesls ir cilvēku radītās klimata pārmaiņas, kas galvenokārt ir saistītas ar fosilā kurināmā izmantošanu.

Klimata pārmaiņu ietekme uz laika apstākļiem:

Augstākas temperatūras: Pasaulē vidējās temperatūras pieaug. Dažās vietās šo izmaiņu dēļ vasaras kļūst karstākas un sausākas, kamēr citās vietās ziema var kļūt mīkstāka un siltāka.

Ekstrēmi laika apstākļi: Palielinās ekstrēmu laika notikumu biežums, piemēram, karstuma vilni, stipras vētras un plūdi.

Izmaiņas nokrišņu daudzumā: Dažas teritorijas piedzīvo biežākas un intensīvākas lietusgāzes, kamēr citas kļūst sausākas un piedzīvo ilgstošus sausumus.

Ledāju kušana: Globālais siltēšanās izraisa Zemes ledāju, polāro ledus un permafrosta kūšanu. Tas ietekmē upju plūsmu, ūdens krājumu daudzumu un jūras līmeņa celšanos.

Jūras līmeņa celšanās: Lielo ledāju un polāro ledus kūšanas rezultātā, kā arī ūdens paplašināšanās dēļ siltuma iedarbībā jūras līmenis pieaug. Tas rada apdraudējumu piekrastes pilsētām un ekosistēmām.

Okeānu sasilšana un skābēšana: Okeāni absorbē lielu daļu no cilvēka radītajām siltumnīcefekta gāzēm, kā rezultātā tie siltinās un kļūst skābāki. Tas ietekmē jūras dzīvnieku, piemēram, korallu, izdzīvošanu.

Bioloģiskās izmaiņas: Klimata pārmaiņas ietekmē augu un dzīvnieku izplatību un migrācijas modeli. Dažas sugas cieš no izmaiņām, kamēr citas gūst labumu.

Klimata pārmaiņu ietekme uz laika apstākļiem jau tagad ir acīmredzama daudzviet pasaulē. Lai mazinātu šo izmaiņu negatīvo ietekmi un novērstu vēl smagākas sekas nākotnē, ir būtiski pieņemt steidzamus lēmumus par emisiju samazināšanu un ilgtspējīgām attīstības stratēģijām.

Bet kādi laikapstākļi tieši mūsu gaida šonedēļ?

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment