No 2023.gada stājas spēka izmaiņas pabalstos un ne tikai!

2023.gads ir sagaidīts un stājoties tam spēkā, stājas spēkā arī dažādi jauni noteikumi un nosacījumi. Šis konkrētais attieksies uz pensijām un iedzīvotāju pabalstiem. 

No 2023. gada 1. janvāra vecāku pabalstu 50% apmērā izmaksās pabalsta saņēmējam, kurš ir darba ņēmējs, pašnodarbinātais vai atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Šis nosacījums attiecas uz vecākiem, kuri pabalstu saņēma 2022.gadā un turpinās to saņemt 2023.gadā, kā arī tiem, kuriem pabalstu piešķirs 2023.gadā.

Šo pabalstu var saņemt bērna primārais aprūpētājs, divos posmos, jebkurā laikā pēc pabalsta pamatdaļas saņemšanas, līdz bērna astoņu gadu vecumam.

Nenododamo pabalsta daļu var saņemt tikai tad, ja vecākam darba devējs ir piešķīris bērna kopšanas atvaļinājumu vai arī viņš ir pašnodarbinātais un šīs pabalsta daļas saņemšanas laikā negūst ienākumus.

Kas attiecas uz paternitātes pabalstu?

Paternitātes pabalstu aprēķinās pēc darba dienu skaita, nevis kalendārajām dienām. Šādas izmaiņas veiktas, jo Darba likums paredz 10 darba dienu atvaļinājumu bērna piedzimšanas gadījumā un šajā laikā tēviem ir tiesības saņemt paternitātes pabalstu.

Jaunās izmaiņas stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī. Visus paternitātes pabalstus, kas piešķirti par bērniem, kas dzimuši pēc 2022. gada 1. augusta, izskatīs VSAA.

Lasi vēl: Gaidāma bēdu ieleja: 3 zodiaka zīmēm janvārī nav ieteicams lietot alkoholiskos dzērienus

Pensija

Pensionēšanās vecums 2023. gadā ir 64 gadi un seši mēneši, bet priekšlaicīgi pensionējoties – 62 gadi un seši mēneši. No 2023. gada 1. janvāra pensiju 2. līmeņa dalībnieki, kuriem ir piešķirta vecuma pensija un kuri saņem 2. pensiju, vairs nevarēs atlikt mūža pensijas izmaksas sākšanu vai noteikt vairākus izmaksas posmus ar dažādiem mūža pensijas apmērus katrā posmā.

 

COMMENTS

Leave a Comment