Ņemiet vērā: Šodien, 16.maijā stājas spēkā grozījumi likumā par skaidro naudu

Ņemiet vērā: Šodien, 16.maijā stājas spēkā grozījumi likumā par skaidro naudu. Latvijas iedzīvotāji aicināti iepazīties ar šo informāciju, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām. 

 

Naudas vēsture Latvijā:

Tālajā 1916. gada aprīlī Vācijas impērijas okupētajā Kurzemē sāka lietot Oberosta naudu: ostrubļus un ostkapeikas. 1917. gada vasarā Krievijas Republikas pagaidu valdība izdeva Valsts Domes rubļus. Līdztekus tika lietotas arī Latvijas pilsētu izlaistās parādzīmes un aizņēmuma kuponi.

Tomēr 1918. gada aprīlī pēc Brestļitovskas miera līguma noslēgšanas Vācijas okupētajā Latvijā sāka lietot ostmarkas. No 1. augusta vācu ieņemtajās teritorijās rubļa vietā par vienīgo likumīgo maksāšanas līdzekli kļuva vācu ostmarka, kuru mainīja pret ostrubli pēc attiecības viens pret vienu.

 

Atgādināsim, ka no 16.maija Latvijas ārējās robežas muitas kontroles punktos, kur ir izveidota divu koridoru sistēma, piemēram, lidostā, skaidro naudu deklarēt jādodas obligāti caur “sarkano koridoru”, pēc pieprasījuma deklarētā nauda jāuzrāda un jābūt klāt, kad tā tiek kontrolēta un pārskaitīta.

Doties ar nedeklarētu, bet deklarējamu naudu cauri saucamajam “zaļajam koridoram” turpmāk ir stingri aizliegts.

Lasi vēl: Latviešu dziednieces padomi, lai atbaidītus, gan odus, gan ērces; Šie knišļi jums netuvosies pat 2 metrus!

Muitas kontroles punktos, kur divu koridoru sistēmas nav, skaidras naudas deklarāciju iesniedz VID muitas amatpersonai. Tomēr, ja ES robeža tiek šķērsota vietā, kur nav muitas kontroles punkta, deklarācija jāiesniedz Valsts robežsardzes amatpersonai.

Skaidrā nauda pēc amatpersonas pieprasījuma jādeklarē, arī šķērsojot Latvijas robežas ar citām ES dalībvalstīm. Atbilstoši jaunajiem likuma grozījumiem deklarējamās naudas definīcijā arī uz iekšējām robežām turpmāk būs iekļauts zelts monētās un gabalos.

 

COMMENTS

Leave a Comment