Meteorologs Toms Bricis sola, ka šonedēļ gaidāms vasarīgi silts laiks, diemžēl ne visā Latvijas teritorijā – ir dažas vietas, kur būs krietni, krietni vēsāks…

Foto – Pexels

Laika ziņu eksperts Toms Bricis, viesojoties raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja gan par to, kādi laika apstākļi gaidāmi šonedēļ, gan par to, vai joprojām naktīs ir gaidāmas salnas un paskaidroja, kāpēc negaidīti Latvijas debesīs ir vērojama tik spoža ziemeļblāzma. Un, tā – kam jābūt gataviem?

Bricis skaidro, ka Latvijas debesīs ziemeļblāzma, ar kuras bildēm šajā dienās tika pārpludināti soctīkli, ir redzama tāpēc, ka Saulei ir 11 gadu cikls. “Ik 11 gadu Saules izvirdumi ir Zemes virzienā, un tie ir vairāki. Iepriekšējais cikls bija ap 2013./ 2014.gadu, bet tas bija tāds pavājāks un starp šiem cikliem Saule vienkārši ir vājāka,” – viņš skaidro, kāpēc katru gadu nav redzama ziemeļblāzma.

Arī ap 2000.gadu bija šāds cikls, kad Latvijas debesīs bija novērojama ļoti spoža ziemeļblāzma. Viņš atgādina, ka šī skaistā dabas parādība, tātad, arī Latvijā tomēr ir novērojama ar diezgan zināmu regularitāti.

Izpildi šo testu!

Pārbaudi savas zināšanas ar šo testu!

Vēlamies pārbaudīt tavas zināšanas par dzīvniekiem. Izpildi šo testu un noskaidro cik daudz tu zini informācijas par šo tēmu!

1 / 2

Kuri dzīvnieki nārsto?

2 / 2

Kuram no nosauktajiem dzīvniekiem vienīgajam nav zobu?

Your score is

The average score is 59%

0%

Diemžēl dažkārt ziemeļblāzmu neizdodas saskatīt, jo debesis klāj biezi mākoņi. Tomēr šajā reizē ziemeļblāzma bija tāda, ka tepat Rīgā, pat ieejot kādā pagalmā, kur mazāk laternu, ziemeļblāzmu varēja novērot arī vienkārši skatoties debesīs. Bricis skaidro, ka šajā reizē tā bijusi ļoti interesanta ar to, ka parasti ziemeļblāzma ir jāskatās ziemeļu virzienā, tomēr šoreiz tā josla bijusi tik plaša, ka bija pat jāskatās jau uz dienvidu pusi.

Foto – Pexels

Atbildot uz daudzu interesantu jautājumu – vai ziemeļblāzma vēl kaut kad būs redzama Latvijas debesīs, Bricis skaidro, ka pilnīgais “pīķis” esot gaidāms nākošajā gadā, tāpēc, visticamāk, ziemeļblāzmu mēs vēl redzēsim.

Runājot par laika apstākļiem, kādi mūs sagaida nākošajā nedēļā, Bricis iepriecina, taču ir daži “bet”.

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

Leave a Comment