Meteorologs paziņojis par salnām jūnijā: laikapstākļi atmaksās par maija karstumu

Pavasaris tuvojas noslēgumam, bet maijs daudziem vēl ilgi paliks atmiņā ar savu neparasto raksturu – salnām un sniegputeni mēneša sākumā un karstu, gandrīz vai jūlija sauli beigās. Ir skaidrs, ka ne pirmo, ne otro nevar saukt par normu.

Tāpēc daudzus ļoti uztrauc jautājums: ko gaidīt no pirmā vasaras mēneša, cik normāls tas būs?

Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs Romāns Vilfands jau vairākkārt ir teicis, ka nav iespējams sniegt precīzu laika prognozi ilgākam laika periodam, īpaši Austrumeiropā. Bet “uzzīmēt” vispārēju, aptuvenu ainu – lūdzu.

Sinoptiķis sacīja, ka laikapstākļi jūnijā būs neviennozīmīgi. Jūnija sākumā dažos Austrumeiropas līdzenuma reģionos gaidāms straujš temperatūras kāpums, citos, visticamāk, tikpat straujš kritums. Visjūtamāko sasilšanu izjutīs iedzīvotāji Baltijas jūras piekrastē.

Vilfands ar “siltu” prognozi nav iepriecinājis centrālās Austrumeiropas iedzīvotājus. Pēc meteorologa domām, daudzos reģionos jūnijā gaidāms jūtams vēsums. Taču tas nekādā ziņā nebūs līdzīgs maija anomālijām.

“Temperatūras kritums līdz 17-18 grādiem jūnijā – tas vēl ir iespējams, bet zemāk – noteikti ne,” – uzsvēra sinoptiķis.

Tāpat Vilfands atzīmēja, ka daudzviet Austrumeiropā būs sastopamas ļoti spēcīgas lietusgāzes, īpaši mēneša otrajā pusē. Tāpēc Latvijas iedzīvotājiem nevajadzētu pārāk tālu slēpt savus mēteļus un lietussargus.

Lasi vēl: Viss sāksies kā no baltas lapas: trīs zodiaka zīmes, kuru dzīve šovasar krasi mainīsies

Jūnijā salnas Latvijā ir reta parādība, tomēr tās var notikt atsevišķos gadījumos. Parasti salnas ir iespējamas maija beigās vai jūnija sākumā, kad temperatūra naktī nokrīt zem +5 grādiem un zāles virskārtā tā var noslīdēt līdz 0 grādiem vai pat zemāk.

Šādas situācijas parasti rodas skaidrās naktīs ar bezvēju vai ļoti lēnu vēju, kas ļauj siltumam izkliedēties un gaisa temperatūrai strauji kristies.

Lasi vēl: Zelta lietus pāri galvām un pilni maciņi ar naudu: ezotērikas eksperti paziņo, ka jau pavisam drīz sāksies super veiksmīgs periods

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) dažkārt izdod brīdinājumus par iespējamām salnām, īpaši lauksaimniekiem, kuriem šādas temperatūras var būtiski ietekmēt ražu. Taču, jūnijam virzoties uz priekšu un siltākām gaisa masām pārņemot reģionu, salnu iespējamība ievērojami samazinās.

Zināms ko Latvijas meteorologi sola mums nākotnē.. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment