Meteorologs paziņojis par salnām jūnijā: laikapstākļi atmaksās par maija karstumu

Jūnija pirmajā sestdienā un svētdienā starp mākoņiem uzspīdēs saule, un lielākajā daļā valsts gaidāms īslaicīgs lietus.

Būs arī negaisa mākoņi, kas vietām atnesīs stipras lietusgāzes, krusu un brāzmainu vēju. Pūtīs pārsvarā lēns vējš. Naktīs gaisa temperatūra noslīdēs līdz +11..+17 grādiem, bet dienas vidū gaidāmi +20..+26 grādi.

Nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra būs pāris grādus zemāka, savukārt nedēļas otrajā pusē, visticamāk, kļūs krietni vēsāks un temperatūra vairs nepārsniegs +14..+19 grādus.

Naktis kļūs dzestrākas, vietām iespējama neliela salna zāles augstumā. Vējš pārsvarā pūtīs no rietumiem un palaikam būs brāzmains. Brīžiem līs. Prognozes par laikapstākļiem jūnija vidū pagaidām ir atšķirīgas.

Aukstākā diena jūnijā Latvijā tika reģistrēta 1935. gada 8. jūnijā. Tajā dienā temperatūra Alūksnē nokritās līdz -4,1 °C, kas ir zemākā jebkad Latvijā fiksētā temperatūra jūnija mēnesī.

Šie dati ir būtiski, lai saprastu klimata ekstremitātes Latvijā un to, kā tās var ietekmēt lauksaimniecību un ikdienas dzīvi.

Lai pasargātu augus no salnām, ir vairāki efektīvi veidi. Pirmkārt, uzklājiet uz augiem mulču, kas palīdzēs saglabāt siltumu augsnē. Otrkārt, izmantojiet agroplēves vai citas pārseguma materiālus, lai veidotu barjeru pret aukstumu.

Treškārt, stādiet aukstumizturīgākas šķirnes un izvēlieties piemērotākas stādīšanas vietas, kur mazāk iespējamas salnas.

Ceturtkārt, pirms salnām labi laistiet augus, jo mitra augsne saglabā vairāk siltuma nekā sausa. Piektkārt, izmantojiet vēja aizsargus vai izveidojiet barjeras, lai aizsargātu augus no aukstiem vējiem.

Sestkārt, var izmantot arī sildītājus vai sveces, lai radītu papildu siltumu salnu naktīs. Un, visbeidzot, stādiet augus paceltās dobēs vai konteineros, lai tos vieglāk varētu pārnest uz siltākām vietām, ja nepieciešams.

Leave a Comment