Meteorologi atklāj, ka brīvdienās laikapstākļi tā satrakosies, ka pat putni slēpsies! Vēlams uzturēties mājās

Laika apstākļi jūnijā Latvijā izrādījušies īpaši neprognozējami un dažādi. Latgalē zibens sp****ns radījis neparastu notikumu, n****ot vairākas mājas pīles. Savukārt Kurzemē dabas mīļotājiem bija iespēja vērot iespaidīgu dubulto varavīksni, kas radusies pēc pēcpusdienas lietusgāzēm.

Otrdienas vakarā lielākajā daļā Latvijas tika novērots īslaicīgs lietus, un dažviet pērkona lietusgāzes. Šīs vētras izraisīja dažādas interesantas parādības. Kurzemē novērotā dubultā varavīksne piesaistīja daudzu uzmanību ar savu krāšņumu un reti sastopamo skaistumu.

Jūnija pirmā dekāde bija pārpilna ar spēcīgiem zibeņiem, neparastiem mākoņiem un pat nelielu viesuli, kas vēl vairāk akcentēja laikapstākļu neprognozējamību šajā laikā. Šie laika apstākļi atstāja ievērojamu iespaidu uz iedzīvotājiem un dabas vērotājiem visā Latvijā, parādot gan dabas skaistumu, gan tās spēku.

 

Jūnija pirmā dekāde Latvijā bija raksturīga ar vidējo gaisa temperatūru +16,1 grāds pēc Celsija, kas ir 1,4 grādus virs dekādes normas. Jūnija sākumā minimālā gaisa temperatūra sasniedza +2,4 grādus pēc Celsija, kas tika novērota 10. jūnijā Madonā, savukārt maksimālā temperatūra bija +26,9 grādi pēc Celsija, ko reģistrēja 2. jūnijā Daugavpilī.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums jūnija pirmajā dekādē bija 75%, svārstoties no 69% Pāvilostā līdz 80% Bauskā. Visstiprākās vēja brāzmas, sasniedzot 19,3 metrus sekundē, tika reģistrētas 10. jūnijā Ventspilī.

Lasi vēl: Viss applūdīs un peldēs: prognožu atjauninājums no sinoptiķiem uz tuvāko laiku

Kalendārās vasaras pirmais mēnesis iesākās ar siltu laiku, biežiem pērkona negaisiem, krusas graudiem un vietām arī nelieliem viesuļiem, kas izraisīja koku un zaru lūšanu.

Jūnija sākumā pērkona lietusgāzes izskaloja zemes ceļus Puzē, un Rēzeknes novadā zibens n*****āja vairākas mājas pīles. 9. jūnijā Liepājā tika novērots neliels viesulis, bet Saldus novada Ezeres pagastā parādījās piltuvveida mākonis.

Nakts stundās daudzviet varēja novērot sudrabainos mākoņus, bet Jelgavā dekādes beigās tika novērots iespaidīgs plaukta mākonis.

 

Leave a Comment