Mārtiņš Kazaks uzskata, ka Eiropas Centrālā banka var turpināt samazināt procentu likmes, ja inflācija turpinās samazināties

Ja inflācija turpinās samazināties, kā paredzēts, Eiropas Centrālā banka var turpināt samazināt procentu likmes, kā to paredz tirgus, piektdien aģentūrai Reuters sacīja ECB politikas veidotājs, Latvijas bankas vadītājs Mārtiņš Kazaks.

ECB pagājušajā nedēļā pazemināja bāzes procentu likmi no, bet atturējās no solījumiem turpināt šo soli, kas tika veikts ar atrunām par algu un pakalpojumu inflācijas saglabāšanos.

Kazaks sacīja, ka inflācija šogad būs svārstīga un virzīsies uz leju, bet viņš joprojām uzskata, ka nākamgad tā ir ceļā uz ECB 2% mērķa sasniegšanu, attaisnojot turpmāku samazinājumu ar nosacījumu, ka dati arī turpmāk būs tādi, kādus sagaida centrālā banka.

“Nenoteiktība joprojām ir liela, bet, protams, mēs esam uz inflācijas samazināšanās ceļa,” Latvijas bankas vadītājs sacīja intervijā, kas tika sniegta konferences laikā Horvātijas pilsētā Dubrovnikā.

“Mēs varam atcelt dažus ierobežojumus, bet mums jāsaglabā zināma ierobežojumu pakāpe un jāpārvietojas no sanāksmes uz sanāksmi, skatoties uz datiem,” viņš teica.

Viņš pauda apmierinātību ar pašreizējām tirgus gaidām, kas paredz vienu vai divus procentu likmju samazinājumus, katru par 25 bāzes punktiem, līdz šā gada beigām, kam sekos vēl divi nākamgad.

“Pašlaik tirgus cenu noteikšana šķiet saprātīga, taču nav autopilota,” sacīja Kazaks.

Viņš piebilda, ka joprojām pastāv vairāki mainīgie lielumi, piemēram, algu pieaugums un tas, vai uzņēmumi spēs to absorbēt vai arī galu galā novirzīs to uz klientiem.

Tirgi kļuvuši skeptiskāki attiecībā uz ECB spēju samazināt likmes kopš dažiem pagājušā mēneša datiem par algām un inflāciju, kas bija spēcīgāki, nekā gaidīts.

Leave a Comment