Likumsargi visiem autovadītājiem: mainīsies daudz kas un jāsagatavojas laicīgi

Likumsargi un Saeima ir nākusi klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā paziņotas vairākas būtiskas lietas, bet tās visas kā viens atspoguļosies uz visiem autovadītājiem. 

Tas nozīmē, ka situācija mainīsies ļoti strauji un vadītājiem nāksies samierināties ar krietni lielākiem un bargākiem sodiem, nekā tas bija iepriekš. Taču tas vēl ir tikai iesākums…

Saeimas otro lasījumu pavada svarīgi grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas vērsti uz stingrākiem sodiem par pārkāpumiem ceļu satiksmē.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, kuriem Saeima piešķīrusi savu atbalstu, paredzēts, ka ātruma pārsniegšanas gadījumā no 61 līdz 70 kilometriem stundā, izmantojot mopēdus, motociklus, vieglos automobiļus un kravas transportlīdzekļus ar pilnu masu līdz 7,5 tonnām, transportlīdzekļa vadītājam tiks piemērots ievērojami augsts naudas sods no 720 līdz 960 eiro. Šis grozījums nozīmē būtisku palielinājumu salīdzinājumā ar esošajiem sodiem, kuri pašlaik svārstās no 360 līdz 480 eiro.

Turklāt, jaunie noteikumi ietver arī transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz deviņiem mēnešiem, kas ir palielinājums par trīs mēnešiem salīdzinājumā ar esošajiem noteikumiem. Šie stingrie pasākumi ir ieviesti, lai veicinātu drošību ceļos un samazinātu pārkāpumu skaitu, īpaši attiecībā uz ātruma ierobežojumu neievērošanu. Saeima uzskata, ka šādi soda pasākumi nodrošinās efektīvāku ceļu satiksmes kontroli un veicinās drošību uz ceļiem visiem satiksmes dalībniekiem.

Saeimas lēmumu par Ceļu satiksmes likuma grozījumiem papildina stingri pasākumi attiecībā uz ātruma pārsniegšanu, kas attiecas uz gan apdzīvotām vietām, gan ārpus tām. Ja transportlīdzeklis pārkāpj ātruma ierobežojumus apdzīvotā vietā, tas nesīs smagas sekas transportlīdzekļa vadītājam.

Piemēram, paredzēts, ka ātruma pārsniegšana no 61 līdz 70 kilometriem stundā, izmantojot mopēdus, motociklus, vieglos automobiļus un kravas transportlīdzekļus ar masu līdz 7,5 tonnām, var izraisīt naudas sodu no 1040 līdz 1400 eiro. Šis naudas sods ir nozīmīgs pieaugums salīdzinājumā ar pašreizējiem noteikumiem, sasniedzot pat divkāršu palielinājumu.

Turklāt šāds pārkāpums apdzīvotā vietā var novest pie transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanas no deviņiem līdz 12 mēnešiem, pārsniedzot esošo aizliegumu uz 12 mēnešiem. Gadījumā, ja atļautais ātrums tiek pārsniegts ārpus apdzīvotām vietām, piemēram, no 61 līdz 70 km/h ar automobili, kas velk piekabi vai kravas automobili ar masu pārsniedzot 7,5 tonnas, vadītāju sagaida transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana no 12 līdz 18 mēnešiem, kas ir būtisks pieaugums salīdzinājumā ar pašreizējo 12 mēnešu aizliegumu.

Ja ātruma pārsniegums sasniedz vairāk nekā 70 km/h, grozījumi paredz naudas sodu no 1400 līdz 2000 eiro un transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanu no 12 līdz 36 mēnešiem. Šie stingrie pasākumi ir ieviesti ar mērķi uzlabot ceļu satiksmes drošību un uzsvērt atbildību transportlīdzekļa vadītājiem, nepārprotami rādot, ka ātruma pārsniegums ne tikai draudēs ar naudas sodu, bet arī ar ilgstošu tiesību zaudēšanu.

Lasi arī: Swedbank nekavējoties izplata paziņojumu par klientu maksājumu nosūtīšanu uz citām bankām

Tomēr ja domājat, ka tas ir viss, tad nebūs nē, jo tas ir tikai iesākums un nepatīkamākais vēl ir tikai priekšā…

Lasi raksta turpinājumu nākamajā lapā

Leave a Comment