Latvijas astronoms Ilgonis Vilks steidzami brīdina visus iedzīvotājus par gaidāmo: ”Paskaties debesīs”

Vai Latvijā ir bieži dabas fenomeni?

Latvijā ir diezgan daudz dabas fenomenu, lai gan to biežums un intensitāte var atšķirties atkarībā no sezonas un reģiona. Daži no biežāk sastopamajiem dabas fenomeniem Latvijā ietver:

Lietus un lietusgāzes: Lietus ir biežs parādība Latvijas klimatā, it īpaši vasarās. Lietusgāzes, kas pavada lietus, var būt ļoti spēcīgas un radīt intensīvas lietusgāzes.

Vētras un negaiss: Ziemās un vasarās Latvijā var rasties stipras vētras un negaisi, kas pavada ar stiprām vētrām, lietusgāzēm un pat sniegu vai ledus nokrišņiem.

Sniegputeni un snigšana: Ziemās snigšana ir diezgan bieža, it īpaši valsts ziemeļu daļās. Sniegputeni var rasties arī stiprās vētras laikā, radot sarežģītus ceļu apstākļus un redzamības problēmas.

Krusa un ledus veidojumi: Pavasara un rudenī var rasties krusa, kad nokrišņi sakņojas uz virsmas un veido ledus apvalkus uz koku zariem un citām priekšmetiem.

Ko astronoms sola? 

 

Latvijas astronoms Ilgonis Vilks uz mikroblogošanas platformas “X” informējis par tuvojošos spēcīgo ģeomagnētisko vētru, kas plānota bija pirmdien, 25. martā. Šī vētra var radīt traucējumus satelītiem un migrējošiem putniem arī visu turpmāko nedēļu.

Ģeomagnētiskās vētras ir straujas Zemes magnētiskā lauka virziena un stipruma izmaiņas, kas var ilgt no dažām stundām līdz vairākām diennaktīm, ietekmējot visu zemeslodi.

Lasi vēl: Kaimiņš lūdza, lai atdodu viņam tukšās plastmasas pudeles. Kad uzzināju iemeslu, sāku tās krāt sev

Tās rodas, kad Saules uzliesmojuma izsviestais kosmiskais starojums sasniedz Zemi un ietekmē Zemes magnetosfēru. Pēdējo reizi rekordlielas magnētiskās vētras uz Zemes tika novērotas 2005. gadā.

 

Leave a Comment